Obama anklager Russland for «kald krig-mentalitet»

President Barack Obama er skuffet over at Russland har gitt Edward Snowden asyl og mener russerne har en tendens til å tenke som under den kalde krigen.

OM RISIKO: President Obama uttalte i et intervju på amerikansk TV at risikoen for å dø i en bilulykke er større enn risikoen for å dø i terrorangrep.  Foto: Johannes Worsøe Berg
OM RISIKO: President Obama uttalte i et intervju på amerikansk TV at risikoen for å dø i en bilulykke er større enn risikoen for å dø i terrorangrep. Foto: Johannes Worsøe BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB-Reuters): USAs president bekrefter i et intervju med talkshowverten Jay Leno tirsdag at han reiser til Moskva for å delta på G20-toppmøtet i høst, til tross for USAs misnøye med at varsleren er innvilget midlertidig asyl.

- Til tider vender de tilbake til en kald krig-mentalitet, sa Obama om Russland til NBCs «The Tonight Show».

Overvåking Russland har avvist å etterkomme USAs krav om å utlevere Snowden, som er siktet for spionasje etter at han i juni avslørte amerikanske myndigheters hemmelige overvåking av telefon- og internettkommunikasjon.

- Det jeg sier til president Putin er at fortiden og ... vi er nødt til å tenke på fremtiden. Og det er ingen grunn til at vi ikke skal være i stand til å samarbeide mer effektivt enn vi gjør, sa den amerikanske presidenten.

Obama ble ikke spurt om hvorvidt han vil være villig til å delta i et eget møte med Putin under Russland-turen.

Terrortrussel Under intervjuet kommenterte Obama også den mulige terrortrusselen som har ført til omfattende stengninger av amerikanske og andre lands ambassader i Midtøsten.

- Det er en påminnelse om at til tross for alle fremskrittene vi har gjort, så finnes denne radikale, voldelige ekstremismen fortsatt der ute.

På spørsmål om hvorvidt USAs kontroversielle overvåkingsprogrammer har bidratt til å fremskaffe etterretningen som førte til terroralarmen, svarte Obama at programmene er nødvendige for å bekjempe terrorisme. Men han la til at mer må gjøres for å forsikre amerikanere om at de ikke selv blir spionert på.

- Vi har ikke noe innenlands spionasjeprogram, påsto han.

- Det vi har, er noen mekanismer som gjør at vi kan spore et telefonnummer eller en epostadresse som vi vet er knyttet til en eller annen terrortrussel, tilføyde Obama.

Obama minnet videre om at risikoen for å dø i et terrorangrep er mindre enn risikoen for å dø i en bilulykke.

McCain og Clinton Obama og Leno snakket også om muntrere temaer. Om tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som han nylig inviterte til lunsj i Det hvite hus, sier han følgende:

- Vi kommet oppriktig nær hverandre, og jeg kunne ikke hatt mer respekt for henne.

Han avviser at de to diskuterte et mulig kandidatur for Clinton ved presidentvalget i 2016. Obama bekreftet imidlertid - mer eller mindre - at han og republikaneren John McCain har inngått en «broderlig romanse». McCain, som var Obamas rival under valget i 2008, har støttet presidentens forsøk på å få igjennom en ny innvandringsreform.

- Er ikke det sånn en klassisk romanse tar til, da? Først kommer en ikke overens, og deretter skumper en borti hverandre rett som det er, spøkte Obama.

(NTB)