Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama åpner for å endre retningslinjene for spionasje

- I lys av avsløringene som har kommet.

PRESSEKONFERANSE:  Obama holdt sin oppsummerende pressekonferanse om året 2013 fredag. Foto: REUTERS/Larry Downing
PRESSEKONFERANSE: Obama holdt sin oppsummerende pressekonferanse om året 2013 fredag. Foto: REUTERS/Larry Downing Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske presidenten Barack Obama åpner for at det kan bli endringere i retningslinjene for etterretningstjenestene, «i lys av avsløringene som har kommet», melder BBC.  

Samtidig undestreker han at spionsiktede Edward Snowden har forårsåket «unødvendig skade».  

Dette kom fram under en pressekonferanse hvor Obama oppsummerte året 2013.

Utvalg Han opplyste at han vil kunngjøre sine endelige beslutninger om etterretningstjenesten i januar. Et uavhengig utvalg, oppnevnt av Obama og Det hvite hus, leverte nylig sin rapport om etterretningsorganisasjonene til presidenten.

Utvalget  har bestått av eksperter på bekjempelse av terror og tidligere ansatte i forskjellige amerikanske etterretningsorganisasjoner.

Obama nedsatte utvalget etter at det tidligere i år ble avslørt at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA drev omfattende overvåking over hele verden.

Anbefaler stopp Opplysningene ble kjent da den tidligere NSA-medarbeideren Edward Snowden tok med seg flere hundre tusen dokumenter og rømt til Russland via Hong Kong.

Utvalget anbefaler stopp i masseovervåking av telefontrafikk. De anbefaler også at man henter rettslige kjennelser før overvåking av telefon- og datatrafikk, skriver New York Times.

- Vi ser ikke behovet for at myndighetene lagrer disse opplysningene, sier Richard Clarke i panelet. Tidligere i uka slo en føderal domstol fast at NSAs masseinnsamling av metadata om telefonsamtaler trolig er grunnlovsstridig.

1000 spionasjemål På samme dag som Obama holdt pressekonferanse, har flere detaljer om den amerikanske etterretningstjenesten NSAs spionasje blitt offentliggjort i den avisene The Guardian, New York Times og Der Spiegel.

Det skal dreie seg om en liste på om lag 1000 spionasjemål. Deriblant en EU-kommisær, humanitære organisasjoner og en israelsk statsminister. Dette er nok en opplysning fra de lekkede dokumentene til Snowden.

Ifølge dokumentene spionerer NSA og britiske GCHQ på over 60 land, melder BBC. New York Times skriver at GCHQ har overvåket kommunikasjonen til utenlandske ledere, inkludert afrikanske statsledere og deres familiemedlemmer, samt FN-sjefer.

Avisa beskriver videre hvordan epostene til israelske tjenestemenn angivelig blir overvåket, inkludert en epost beskrevet som «israelsk statsminister». Israels statsminister på den tiden dokumentet stammer fra var Ehud Olmert.

- Uakseptabelt NSA avviser at de utfører industrispionasje til fordel for amerikanske selskaper. Nederlandske Sopiha in't Veld i Europaparlamentet sier de siste avsløringene er sjokkerende.

- At Storbritannia spionerer på sine EU-kollegaer for å skaffe seg økonomiske fordeler er rett og slett uakseptabelt, sier hun.

GCHQ kommenterer ikke opplysningene direkte, men sier de opererer under en av de strengeste kontrollene i noe demokratisk land, skriver NTB.