Obama arrestert

Tøvær mellom USA og Russland? Vel, Barack Obama ble arrestert da han var i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): At tollere har et rykte som drittsekker, det er en så gammel sannhet at vi har bibelske kilder for det. Så var det også tollere som holdt Barack Obama tilbake på en flyplass i Perm i Russland.

Da senator Obama var på vei til Kiev mellomlandet nemlig militærflyet hans i denne sentralrussiske byen. Tollerne trodde ikke flyet var et militært fly – selv om det var merket «US air force» – og tok flyet og Obama i arrest, skriver Obama i sin selvbiografi.

Skal vi trekke storpolitiske slutninger av tollernes firkantede tildragelse? Foreløpig ikke, ser det ut som. «Jeg var aldri i Gulag», skriver Obama om sitt møte med det russiske tollbyråkratiet. Så det er fortsatt håp om bedre tider mellom de to atomsupermaktene.

Gulag var et ord Obamas forgjenger knapt kunne uttale da han ble valgt til president for åtte år siden. For da George W. Bush ble valgt til president, hadde han vært på to utenlandsturer. Den første var en heisatur over grensa fra Texas til Mexico i hans fuktige ungdom. Den andre var et besøk til sin far da pappa Bush var ambassadør i Beijing på 1970-tallet.

Siden Obama har vært både i Kenya, Russland, Ukraina, bodd flere år i Indonesia, og sikkert besøkt en rekke andre land, betrakter vi ham umiddelbart som mer skikket til å være president enn hans forgjenger. Det skal ikke så mye til. Bush har som kjent ingen høy stjerne i Dagbladet heller.

Det å ha vært arrestert er neppe noen ulempe, heller ikke for en president. Av og til kan det være den reneste dannelsesreisen. En arrestasjon i ulendt terreng gjør at man blir bedre kjent med seg selv, i hvert fall med sin egen reaksjon på ekstreme situasjoner. Selv har jeg vært arrestert tre ganger. En gang for å ha hatt med ulovlig litteratur inn i Tsjekkoslovakia. En annen gang for å ha vært med et offer for kulturrevolusjonen i Kina til landsbyen han var tvangssendt til for å bli omvendt til en ekte kommunist. Der hadde det ikke vært en hvit mann siden japanerne erobret området på 1930-tallet, ble det sagt.

Den tredje gangen var i serbisk Bosnia da de serbiske bosnierne tok vestlige gisler, og en tannløs fangevokter væpnet med Kalashnikov ga grafisk uttrykk for at de skulle skjære strupen over på Dagblad-kollega Geir Bølstad og meg. Behagelig var det ikke, noen av gangene, men i ettertid så er det ikke vanskelig å si at det på et vis var berikende. Om det kvalifiserer til å bli amerikansk president? Neppe. Om det anbefales? Neppe.