Obama: Atomavtalen med Iran er historisk. Netanyahu: Ja, historisk dårlig

Det er tre måneder til den endelige atomavtalen skal være i boks, og fortsatt ligger mange hinder i veien. Israel er ett av dem.

KRITISERER ATOMAVTALEN:  Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han ikke er kritisk til en atomavtale med Iran, bare en «dårlig» en. Netanyahu har siden torsdag uttalt seg svært kritisk til den nye atomavtalen med Iran, mens USAs president Barack Obama prøver å forsikre om at den ikke gjør Iran til en større trussel mot Israel. Foto: Debbie Hill / AP Photo / NTB Scanpix
KRITISERER ATOMAVTALEN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han ikke er kritisk til en atomavtale med Iran, bare en «dårlig» en. Netanyahu har siden torsdag uttalt seg svært kritisk til den nye atomavtalen med Iran, mens USAs president Barack Obama prøver å forsikre om at den ikke gjør Iran til en større trussel mot Israel. Foto: Debbie Hill / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I over ti år har ulike forsøk på å få til en atomavtale med Iran gått i vasken. Nå, i påsken 2015, kom det som ble kalt et «historisk gjennombrudd». Partene fikk dratt i land den første delen av en viktig atomavtale, en som skal hindre Iran i å utvikle atomvåpen.

Men avtalen vil ikke være i boks før til sommeren. Og i går tordnet en av dens viktigste kritikere, Israels statsminister Benjamin Netanyahu, igjen på amerikansk radio:

- De milliardene av dollar som kommer til Iran vil ikke gå til skoler, sykehus eller veier, men for å styrke deres verdensomspennende terrormaskin og militære maskin, som akkurat nå er i ferd med å ta over Midtøsten, sa Netanyahu i et radiointervju med NBC i går tidlig.

Handler om perspektiv Når de fem faste medlemmene av sikkerhetsrådet (USA, Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og Russland) sammen med Tyskland har gått inn i forhandlingene, har det vært med ett hovedmål: Å stoppe Irans utvikling av atomvåpen. I alle fall i nærmeste framtid.

Det mener Obama at de nå har klart med denne avtalen.

- Det jeg vil si til det israelske folk, er at det er ingen formel eller mulighet for å hindre Iran i få atomvåpen som er mer effektiv enn dette. Enn det diplomatiske initiativet og rammeverket som vi nå har kommet med, sa Obama i et intervju med The New York Times i går.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.