Obama avbryter juleferien på grunn av den økonomiske krisa

Drar hjem til Washington DC for å krangle med republikanerne.

DRAR FRA HAWAII: Obama-familien feirer hvert år jul på Hawaii hvor Barack Obama er født. Her er han sammen med kona Michelle på en militærbase i Kaneohe Bay på Hawaii 25. desember. Foto: Jim Watson / AFP Photo
DRAR FRA HAWAII: Obama-familien feirer hvert år jul på Hawaii hvor Barack Obama er født. Her er han sammen med kona Michelle på en militærbase i Kaneohe Bay på Hawaii 25. desember. Foto: Jim Watson / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De fire siste dagene har president Barack Obama spilt golf, vært på stranda og slappet av med familien på deres årlige juleferie til Hawaii. Men nå kaller igjen pliktene for verdens mektigste mann - Obama avbryter ferien, og reiser tilbake til Washington DC for å forsøke å redde landet fra «budsjettstupet».

- Vi ses neste uke, sa Obama til journalistene da han forlot Washington for fire dager siden, så at ferien ble kortere enn planlagt var kanskje ikke noen stor overraskelse.

Når Obama flyr hjem onsdag kveld lokal tid har han bare fem dager på seg før en rekke kraftige budsjettkutt og skatteøkninger for til sammen 600 milliarder dollar trer i kraft 2. januar.

I ferien har Obama tatt en pause i de nærmest nytteløse forhandlingene med republikanerne i Kongressen som har pågått i en og en halv måned.

1. januar Det er Senatet som vil stå i fokus i dagene som kommer, etter at republikanerne i Representantenes hus ikke klarte å få gjennom sine egne budsjetttiltak forrige uke.

Skattediskusjonen er i år, som i fjor, et av de viktigste temaene før fristen for å bli enige går ut 1. januar. Obama selv vil heve skattenivåer for alle som tjener mer enn 250 000 dollar, nesten 1,4 millioner kroner, i året.

John Boehner, ordstyrer i Representantenes hus, vil imidlertid kun heve skatten for personer som tjener over en million dollar. Det er ventet at Obama vil henvende seg til Senatets majoritetsleder, demokraten Harry Reid, for å raskest mulig jobbe gjennom et forslag.

Hvis Obama får støtte til lovforslaget i Senatet, må han også få nok støtte av republikanerne i Representantenes hus.

Store kutt Blir de ikke enige, kan kuttene, som blant annet innebærer skatteøkninger for nesten alle amerikanere og store nedskjæringer i føderale utgifter, føre landet rett ut i en resesjon, noe som igjen vil påvirke resten av verden.

Konsekvensene hvis de ikke kommer til enighet vil nok først merkes i finansmarkedet.

Forrige uke foreslo Obama å heve sitt forslag om skatteøkning for alle som tjener 250 000 dollar i året, til å gjelde alle som tjener over 400 000 dollar i stedet. Boehner var imidlertid lite imponert, og avslo forslaget.

VIL IKKE: John Boehner, ordstyrer i Representantenes hus, ville i forrige uke ikke godta Obamas forslag om å øke skattene for alle som tjener mer enn 400 000 dollar i året. Obama har tidligere ønsket å heve skattene for alle som tjener over 250 000 dollar, men Boehner mener det holder å heve skattene for de som tjener over en million dollar. Foto: Win McNamee / Getty Images / AFP
VIL IKKE: John Boehner, ordstyrer i Representantenes hus, ville i forrige uke ikke godta Obamas forslag om å øke skattene for alle som tjener mer enn 400 000 dollar i året. Obama har tidligere ønsket å heve skattene for alle som tjener over 250 000 dollar, men Boehner mener det holder å heve skattene for de som tjener over en million dollar. Foto: Win McNamee / Getty Images / AFP Vis mer

Senator Joe Lieberman ser ut til å ha mistet troen på en løsning.

- For første gang mener jeg det er mest sannsynlig at vi går utfor kanten. Hvis vi lar det skje, er det den største uansvarlige handlingen Kongressen har gjort på lenge, kanskje i USAs historie, sier den uavhengige senatoren Joe Lieberman.

Enige i siste liten I fjor stod forhandlingene om å heve USAs gjeldstak bom fast. Republikanerne nektet å gi etter for Obamas ønske om å heve skattene for de rike for å få bukt med landets økende gjeld.

De forlangte i stedet store kutt i regjeringens utgifter og uttalte at de ikke kunne godta en heving av gjeldstaket med mindre det kuttes minst 2000 milliarder i utgiftene. Rett før fristen gikk ut i fjor, kom de til slutt til enighet.

Blir det ikke noen enighet før 1. januar i år, mener de fleste økonomer at USA og verdensøkonomien vil bli kastet ut i nye kriser.

Skulle Obama få presset gjennom en avtale, kan han kanskje reise tilbake til kona Michelle og døtrene Malia og Sasha, som blir igjen på Hawaii når pappa reiser i kveld.

AVBRYTER FERIEN: Kona Michelle og døtrene Malia og Sasha blir igjen på Hawaii når Obama reiser tilbake til Washington DC i kveld. Her går de av flyet ved Pearl Harbor-basen i Honolulu 22. desember. 2012. Foto: Gerald Herbert / AP Photo / NTB Scanpix
AVBRYTER FERIEN: Kona Michelle og døtrene Malia og Sasha blir igjen på Hawaii når Obama reiser tilbake til Washington DC i kveld. Her går de av flyet ved Pearl Harbor-basen i Honolulu 22. desember. 2012. Foto: Gerald Herbert / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer