Obama avlyser møte med Putin

Møtet skulle vært i september. Obama reiser til Sverige i stedet for til Moskva.

ANSTRENGT : Barack Obama og Vladimir Putin fra sist gang de møttes, i Belfast i juni. Nå er forholdet enda mer anstrengt. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD Scanpix
ANSTRENGT : Barack Obama og Vladimir Putin fra sist gang de møttes, i Belfast i juni. Nå er forholdet enda mer anstrengt. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mange dagers spekulasjoner er det klart. USAs president Barack Obama avlyser et møte med sin russiske kollega etter at Russlands president Vladimir Putin i forrige uke ga varsleren Edward Snowden asyl i Russland for et år.

Et møte ikke tjenlig
De amerikanske reaksjonene på det russiske asylet har vært verbalt tydelige. Den amerikanske regjeringen mener Snowden er en spion som har stjålet opplysninger fra etterretningsorganisasjonen NSA.

- Vi jobber fremdeles med Russland med spørsmål der vi har felles utgangspunkt, men det var en enstemmig oppfatning hos presidenten og hans sikkerhetsrådgivere at et toppmøte ikke ville være tjenlig på det nåværende tidspunktet, sier sikkerhetspolitisk rådgiver Ben Rhodes, ifølge AP.

Obama skulle etter planen møte Putin i Moskva i forbindelse med et G-20 møte i St. Petersburg i begynnelsen av september. Obama kommer til G-20 møtet, men avlyser det private møtet med Putin.

Det er kaldt nå
Forholdet mellom USA og Russland var i utgangspunktet så kaldt som det ikke har vært siden Den kalde krigens tid. USA og Russland er grunnleggende uenige om Syria, der de støtter hver sin part i borgerkrigen. Men det er også alvorlige gnisninger når det gjelder Iran, og uenighet om det planlagte amerikanske rakettskjoldet over Europa. USA er dessuten grunnleggende skeptisk til det de oppfatter som Putins tilbakerulling av demokratiet i Russland.

Snowden-saken kom som en ytterligere belastning. USA oppfatter Snowden som en landssviker, mens Russland kan bruke den politiske kapital som Snowden har i store deler av verden.