«NY JOBB»: Tidligere president Barack Obama deltok i et panel med unge ledere på University og Chicago. Her avslørte Obama noen av planene for framtida. Video: AP / CNN / Foto: REUTERS / Kamil Krzaczynski Vis mer Vis mer Vis mer

Barack Obamas nye liv

Obama avslørte «ny jobb» under første offentlige opptreden etter presidentskiftet

Nevnte ikke Trump med ett ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Obama): - Så, hva har skjedd mens jeg har vært borte?, spøkte tidligere president, Barack Obama, da han mandag ankom University of Chicago.

Obama deltok i et panel med unge ledere på universitetet i sin tidligere hjemby. Dette var hans første offentlige opptreden etter at han for tre måneder siden overlot presidentembetet til Donald Trump.

Under arrangementet tok den tidligere presidenten opp flere temaer: fra polariseringen i enkelte partier, til dominansen av spesielle interesser, og han har innsett at «de eneste som kan løse disse problemene, er unge folk».

Hjelpe unge til politikken

Obama forklarte så at hans første jobb i tida framover vil være å hjelpe den neste generasjonen til å bli aktive i politikken.

- Det er en grunn for at jeg alltid er optimistisk, selv når ting ikke alltid går min vei, og det er på grunn av unge folk som dette, sa Obama og viste til de unge voksne i panelet, skriver The Independent.

JOMFRUØYENE: En video av Barack Obama som står på wakeboard sammen med Richard Branson, går sin seiersgang på nettet. Hvor god balanse har egentlig den tidligere presidenten? Video: JackBrockway/Virgin.com via CNN Vis mer

Den 55-år gamle mannen, som også benyttet anledningen til å spøke om sin egen alder, trakk også fram utfordringer med den yngre generasjonen.

Unges avhengighet av smarttelefoner, har ifølge presidenten sørget for en enda mer polarisert medieverden, og dermed også et mer splittet samfunn.

- Denne generasjonen får all informasjonen gjennom smarttelefonene sine. Dere trenger ikke konfrontere folk med andre meninger enn deres egne, sa han.

Uavhengig av dette skal Obama være dedikert til å bane vei for at unge folk skal engasjere seg i politikken. Hans opptreden på universitet mandag, skal være et av de første stegene i planen hans, hvor tre hundre studenter fra universiteter i området var invitert.

SPØKEFULL  Barack Obama var i et godt humør under sin første offentlige opptreden etter presidentskiftet.   Scott Olson/Getty Images/AFP 
SPØKEFULL  Barack Obama var i et godt humør under sin første offentlige opptreden etter presidentskiftet. Scott Olson/Getty Images/AFP  Vis mer

- Vil ikke konfrontere Trump

Det har vært stille fra Obama siden innsettelsen av Trump for snart 100 dager siden, og han har nektet å kommentere etterfølgerens politikk i det offentlige. Under Obamas siste pressekonferanse i januar fortalte han at han hadde tilbudt Trump råd, men gikk lite i detalj om hvordan han trodde den 45. presidenten ville bli.

En av Obamas rådgivere sier til CNN at han ikke kommer til å direkte konfrontere Trump, men om han blir spurt om hans synspunkt på spesifikke politiske saker, vil han stå fram.

Under mandagens arrangement ble ikke Trump nevnt med navn en eneste gang. Likevel kan noen av uttalelsene hans tolkes som kritikk av den sittende presidentenes politikk, som innvandring:

- Dette er overveldede familier som bare ønsker et bedre liv for barna sine. Jeg pleide å si, av og til i forsamlinger som ikke ville høre det, at det ikke akkurat var slik at alle som kom til Ellis Island hadde sine papirer i orden, sa Obama ifølge The Guardian.

Den 44. presidenten snakket også til forkjempere for innvandring, og ba dem ha respekt for de som er bekymret for systemet, og ikke automatisk tenke at disse er rasister.

Obama kommer ikke til å returnere til sentrum av politikken, forteller en rådgiver til CNN:

- Han kommer til å være en rådgiver i kulissene. På et tidspunkt, når det er passende og nødvendig, vil han komme fram i rampelyset, men ikke akkurat nå.