TALTE: Obama snakket kun få minutter, men gjorde det klart at BP får svi etter oljeskandalen. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix
TALTE: Obama snakket kun få minutter, men gjorde det klart at BP får svi etter oljeskandalen. Foto: REUTERS/Jason Reed/ScanpixVis mer

Obama ba oljesvensken tenke på vanlige folk

BP får milliardsvi etter skandalen i Mexico-golfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Barack Obama møtte i dag pressen for å greie ut om oljegiganten BPs håndtering av krisen i Mexico-golfen. Og en svenske står i sentrum for Obamas kritikk av BO.

For Ericsson-sjefen Carl-Henrik Svanberg er styreformann for oljegiganten British Petroleum, og måtte tidligere i dag stå skolerett for presidenten - i Det hvite hus.

- Jeg skal informere styreformannen i BP om at han må sette til side alle ressurser, uansett hva det koster, for å erstatte tapene som arbeidere og forretningsfolk har hatt som følge av hans selskaps hensynsløshet, uttalte Obama før møtet - i sin første tale til det amerikanske folk fra Det ovale kontoret.

To punkter Presidenten vektla to punkter. For det første må oljen stoppes. Og det holder ikke, som BP sier nå, at de stopper store deler av oljen som forpester hav, sjø og lange kystområder.

- All oljen må stoppes, slo Obama fast.

I tillegg, sa presidenten, og det var dette punktet han snakket mest om — må folk og firmaer som berøres kompenseres skikkelig.

BP har, som det kom fram tidligere i kveld, lovet å stable på beina et erstatningsfond på 20 milliarder dollar — 120 milliarder norske kroner.

- Dette er ingen øverste grense, vektla Obama.   I tillegg skal BP sette av 100 millioner dollar til oljearbeiderne som ikke får jobbet grunnet katastrofen.  

Privat samtale Men presidenten innrømmet at de fagre ordene ikke var nok til å komme seg ut av krisa på en-to-tre.   - Dette vil ikke ta slutt over natta, konstaterte han.

Obama gjennomførte også en privat samtale med Swanberg. Der oppfordret han BP om å tenke på menneskene som er rammet.

- Dette handler ikke bare om dollar og cent. Mange av de rammede har ikke noe økonomisk sikkerhetsnett, og har også vært rammet av finanskrisa, orkanen Katrina og andre naturkatastrofer, vektla presidenten.

- Det var nå de skulle kjempe seg tilbake. Og i de tre til fire månedene fiske- og turistsesongen varer, legger de grunnlaget for hele resten av året. Jeg ba Swanberg tenke på disse menneskene når han er tilbake i styrerommet, sa Obama.

Obama-kritikk Det ble tidligere i kveld kjent at BP gir etter for Obamas press om å opprette et gigantfond på 20 milliarder dollar for erstatningsutbetalinger etter oljelekkasjen.

Obama har fått massiv kritikk for sin håndtering - eller, ifølge enkelte, mangel på håndtering, av oljekatastrofen. Hos meningsmålingstjenesten Pollster, synker også presidentens popularitet for hver dag som går.

Et gjennomsnitt av en rekke meningsmålinger viser at omkring en av to amerikanere synes presidenten gjør en dårlig jobb.

Obama håper også fondet kan styrke ham politisk etter naturkatastrofen. Det er Kenneth Feinberg, som også administrerte erstatningsfondet som ble satt opp for de etterlatte etter terrorangrepene 11. september 2001, som skal administrere gigantfondet.

FIKK KJEFT: Styreformann Carl-Henric Svanberg (t.h.) og toppsjef Tony Hayward ankommer Det hvite hus i ettermiddag. Foto AP/Charles Dharapak/Scanpix
FIKK KJEFT: Styreformann Carl-Henric Svanberg (t.h.) og toppsjef Tony Hayward ankommer Det hvite hus i ettermiddag. Foto AP/Charles Dharapak/Scanpix Vis mer