Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama benåder Chelsea Manning

Blir sluppet fri i mai. 

DØMT I 2013: Chelsea Manning ble i 2013 dømt til 35 års fengsel. Her er hun avfotografert i 2010. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama ettergir store deler av fengselsstraffen til Chelsea Manning, som er dømt til 35 års fengsel for å ha lekket flere tusen hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks, melder New York Times.

Han opplyser at Manning vil bli sluppet fri 17. mai i år, etter nesten sju år i fengsel.

- Chelsea Manning er en som gikk gjennom den militære rettsprosessen, som gikk gjennom en rettssikkerhetsprosess, ble funnet skyldig, ble dømt for kriminelle handinger og innrømmet hva hun hadde gjort galt. Edward Snowden rømte inn i armene til en motpart, og har søkt om asyl i et land (Russland journ. anm.)som nylig gjorde et samlet forsøk på å undergrave tilliten til demokratiet vårt, sa Joshua Earnest, talsperson for Det hvite hus, i kveld.

Svaret kom som følge av et spørsmål som omhandlet Snowdens søknad om benåding, sammenliknet med Mannings søknad.

Ba om å bli benådet i 2013

Ifølge avisa forsøkte Manning å ta sitt eget liv to ganger i fjor, fordi det var knyttet stor usikkerhet til framtida til en transperson i et mannlig fengsel.

Manning soner for øyeblikket i et militærfengsel i Fort Leavenworth i Kansas.

Chelsea Manning, tidligere Bradley Manning, soner en 35 år lang fengselsstraff for å ha lekket graderte dokumenter til Wikileaks.

Manning var etterretningsanalytiker for det amerikanske militæret da hun lekket de hemmeligstemplede dokumentene.

Omhandlet overgrep i Irak og Afghanistan

I september 2013, én måned etter domsavsigelsen, ble hun om å bli benådet.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International har tidligere oppfordret Obama til å gi Manning mild behandling. Dommen mot 25-åringen er en skam for USA, het det i en uttalelse fra organisasjonen i forbindelse med domsavsigelsen.

Dokumentene som Manning lekket til nettstedet WikiLeaks, omfattet informasjon om overgrep begått i Irak og Afghanistan. Mange av dokumentene inneholdt hemmelig informasjon fra USAs ambassader.

Ifølge New York Times skal hun også ha tatt kopier av filer som inkluderte rundt 250 000 diplomatiske forbindelser fra den amerikanske ambassaden som viste sensitive avtaler og samtaler, etterretningsrapporter som omhandlet Guantanamo-fanger som ble holdt fengslet uten at rettssak var gjennomført og en video av et amerikansk helikopterangrep i Baghdad hvor to journalister og flere andre ble drept.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media