Obama ber amerikanere gå i seg selv etter skyteepisode

«Skinhead» drept seks ved Sikh-tempel.

KNYTTES TIL SAKEN: Denne personen knyttes ifølge FBI til saken og politiet ønsker tips om ham. Foto: AP Photo / FBI / NTB Scanpix
KNYTTES TIL SAKEN: Denne personen knyttes ifølge FBI til saken og politiet ønsker tips om ham. Foto: AP Photo / FBI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama mener amerikanerne bør gå i seg selv for å finne måter å redusere volden i landet på etter skyteepisoden i et sikh-tempel i Wisconsin søndag. — Alle kan vi erkjenne at disse forferdelige og tragiske hendelsene skjer altfor ofte, sa Obama i en kommentar til skyteepisoden ved sikh-tempelet i Oak Creek. Presidenten sa at tjenestemenn og ledere i ulike samfunn bør komme sammen for å diskutere hva som kan gjøres for å unngå slike voldsepisoder i framtiden. Obama sa også at han tror amerikanere vil ta sterkt avstand dersom det viser seg at motivet for skytingen var ofrenes etnisitet. Seks mennesker ble drept i angrepet på sikh-tempelet søndag. Mange ble også såret.

Mistenkt En 40 år gammel tidligere soldat er mistenkt for å stå bak de seks drapene. Angrepet på sikh-tempelet i delstaten Wisconsin søndag etterforskes som et tilfelle av «innenlandsk terrorisme», ifølge politiet. Politiet bekreftet mandag kveld at gjerningsmannen er en 40 år gammel hvit mann og ekssoldat med navn Wade Michael Page. Han ble drept i en skuddveksling med politiet etter skytingen. Gjerningsmannen brukte et håndvåpen han hadde kjøpt på lovlig vis. Beruset på jobb Ifølge kilder i forsvarsdepartementet tjenestegjorde Page i det amerikanske militæret mellom 1992 og 1998. Han skal ha vært spesialist på psykologisk krigføring og fikk flere medaljer for sin tjeneste. I 1998 endte han imidlertid brått sin karriere ved basen Fort Bragg i North Carolina. Han fikk ikke lov til å fortsette etter at han ble tatt beruset på jobb, sier kilder i det militære. Så langt har ikke etterforskerne uttalt seg om hva motivet bak drapene kan være, men de er angivelig i ferd med å undersøke om mannen er knyttet til hvite, ekstremistiske miljøer. Medlem i rasistband En institusjon som overvåker ekstremistmiljøer i USA, Southern Poverty Law Center i Montgomery, Alabama, mener å ha beviser som tyder på dette. — Page var medlem av det rasistiske skinhead-bandet End Apathy i 2010. Han skal også ha forsøkt å kjøpe varer av den nynazistiske gruppa National Alliance i 2000, sier lederen av senteret, Heidi Beirich. — Det er alt vi vet om ham. Vi graver fortsatt i arkivene våre, tilføyer hun. Vitner har forklart at gjerningsmannen hadde en 9/11-tatovering på armen. — Ingen varsellamper Politiet undersøkte mandag en leilighet i Cudahy, nær Milwaukee, som antas å være gjerningsmannens leilighet. Med seg hadde de en bombetropp. — Vi gjør en bakgrunnssjekk for å få en idé om hva han planla. Akkurat nå er det ingenting som tyder på at det var noen varsellamper som lyste, sier John Richards, politisjef i Oak Creek hvor sikh-tempelet ligger. I tillegg til de drepte, er tre personer innlagt på sykehus med kritiske skader. Siden drapene etterforskes som terrorisme, får de lokale politifolkene bistand fra det føderale politiet FBI.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer