OPPFORDRER: President Barack Obama oppfordrer Irans ledere og befolkning til å gripe muligheten de nå har til å bedre forholdet mellom Iran og USA. Foto:  EPA/AUDE GUERRUCI / POOL
OPPFORDRER: President Barack Obama oppfordrer Irans ledere og befolkning til å gripe muligheten de nå har til å bedre forholdet mellom Iran og USA. Foto: EPA/AUDE GUERRUCI / POOLVis mer

Obama ber Iran gripe muligheten for et bedre forhold til USA

- Beste muligheten på flere tiår, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama oppfordrer Irans ledere og befolkning til å gripe muligheten de nå har til å bedre forholdet mellom Iran og USA.

- Vi har den beste muligheten på flere tiår til å skape en annerledes framtid for våre land, sa Obama torsdag i forbindelse med den iranske nyttårsfeiringen nowruz.

USA og andre stormakter har i lang tid forhandlet med Iran om landets omstridte atomprogram, og signaler den siste tiden tyder på at landene har gjort betydelige framskritt.

Dermed kan det ligge an til en bedring av forholdet mellom Iran og USA, som har vært særdeles dårlig helt siden den iranske revolusjonen i 1979.

- Jeg mener at våre land har en historisk mulighet til å løse denne saken på fredelig vis. Den muligheten bør vi ikke misbruke, sier den amerikanske presidenten.

Skeptiske senatorer Obamas motstandere i Det republikanske partiet er svært skeptisk til forsøkene på å forhandle fram en atomavtale med Iran. Årsaken er at de frykter den ikke vil gjøre det umulig for Iran å utvikle atomvåpen.

47 republikanske senatorer sendte nylig et åpent brev til Irans lederskap. Der advarer de om at en eventuell avtale ikke har lengre levetid enn Obamas presidentperiode, som utløper i januar 2017.

- Vil ikke ha diplomatisk løsning Også Israel, Saudi-Arabia og andre land i Midtøsten frykter konsekvensene av atomforhandlingene dersom de resulterer i en avtale. Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu advarte mot atomavtalen da han talte i Kongressen i Washington i begynnelsen av mars, noe som skapte misnøye i den amerikanske regjeringen.

- Det finnes mennesker både i våre land og andre steder som er motstandere av en diplomatisk løsning, sa Obama i sin nyttårshilsen til iranerne.

Også flere ganger tidligere har han talt direkte til befolkningen i Iran i forbindelse med nyttårsfeiringen i landet. Iranske myndigheter har mange ganger avvist at de har til hensikt å utvikle atomvåpen.

(NTB)