VELGER SINE FOLK: President Barack Obama var i dag en tur innom utenriksdepartementet og sammen med utenriksminister Hillary Clinton og visepresident Joe Biden utnevnte han Richard Holbrooke (ytterst til venstre) og George Mitchell (ytterst til høyre) til spesialutsendinger. Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIX
VELGER SINE FOLK: President Barack Obama var i dag en tur innom utenriksdepartementet og sammen med utenriksminister Hillary Clinton og visepresident Joe Biden utnevnte han Richard Holbrooke (ytterst til venstre) og George Mitchell (ytterst til høyre) til spesialutsendinger. Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIXVis mer

Obama ber Israel åpne Gaza-grenser

Nødhjelp og varer må få slippe inn til Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama ber Israel åpne grenseovergangene til Gazastripen for nødhjelp og handelsvarer. Presidenten vil sende sin nye Midtøsten-utsending til regionen snarest mulig.

- Nå må vi rekke ut en hånd til dem som ønsker fred. Som ledd i en varig våpenhvile burde Gazastripens grenseoverganger åpnes for nødhjelp og handelsvarer, sa Obama i dag.

- Hjelpearbeidere må få mulighet til å nå fram til uskyldige palestinere som er avhengig av dem, fortsatte Obama.
Presidenten uttrykte dyp bekymring for tapet av sivile liv under krigen på Gazastripen. Han ba samtidig Hamas stanse avfyringen av raketter mot Israel og han ønsker å jobbe for at Israels sikkerhet ivaretas.

Midtøsten-utsending
Den nyinnsatte presidenten utpekte som ventet den tidligere senatoren George Mitchell til ny Midtøsten-utsending i dag.

Obama ønsker at Mitchell skal reise til regionen snarest mulig for å jobbe for en varig våpenhvile mellom Israel og Hamas.

- Det skal være min administrasjons politikk å aktivt jobbe for en varig fred mellom Israel og palestinerne og mellom Israel og dets arabiske naboer, sa Obama etter å ha utpekt Mitchell.

75 år gamle Mitchell har blant annet vært USAs spesialutsending til Nord-Irland og bidro i de vanskelige forhandlingene som til slutt ledet til en fredsavtale.

På oppdrag fra Clinton-administrasjonen skrev han også en rapport om årsakene til det palestinske opprøret i 2000. Afghanistan

Ga FN-veteran jobb
Obama kunngjorde torsdag også at han har bedt tidligere FN-ambassadør Richard Holbrooke om å bli USAs nye spesialutsending for Afghanistan og Pakistan.

68 år gamle Holbrooke har mye erfaring med internasjonalt diplomatisk arbeid og fredsarbeid. Han bidro blant annet til å forhandle fram Dayton-avtalen i 1995 som markerte slutten på tre år med krig i Bosnia.


Holbrooke var USAs FN-ambassadør fra 1999 til 2001.

(NTB)