Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama ber Libanon slå ned på våpensmugling

Fordi det er en stor trussel for Israel.

BEKYMRET FOR VÅPENSMUGLING: Libanons president Michel Sleiman og USAs president Barack Obama i møte. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad/Scanpix
BEKYMRET FOR VÅPENSMUGLING: Libanons president Michel Sleiman og USAs president Barack Obama i møte. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israelske myndigheter hevdet i november at noen av landets kommandosoldater hadde beslaglagt det som skal være omkring 300 tonn iranske våpen - deriblant flere typer raketter, missiler, granater og antitankvåpen.

Myndighetene i Israel var fort ute med å påstå at beslaget, som er det største i israelsk historie, var ment for Hizbollah-geriljaen i Libanon. Også USA hevder at Iran forsyner geriljagruppen med våpen.

Geriljagruppa er den ledende militærstyrken i Libanon, og er til og med sterkere enn den libanesiske hæren. På en av boksene israelske myndigheter beslagla sto det, ifølge dem, «122 mm-rakett» på hebraisk. Hizbollah brukte et stort antall 122 mm Katyusha-raketter under den månedlange krigen mot Israel i 2006. Omkring 1200 mennesker ble drept, mange av dem sivile.

USAs president Barack Obama hadde i går et møte med Libanons president Michel Sleiman, der han ba landet om å slå hardere ned på våpensmugling, melder nyhetsbyrået Reuters.

- President Sleiman uttrykte bekymring, og vi var enige om at våpensmugling potensielt kan være en trussel for Israel, sa Obama etter møtet.

VÅPENFUNN: Granater og landminer var bare noe av det som ble funnet ombord på skipet Francop, israelske myndigheter aksjonerte mot i november. Foto: AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH/Scanpix
VÅPENFUNN: Granater og landminer var bare noe av det som ble funnet ombord på skipet Francop, israelske myndigheter aksjonerte mot i november. Foto: AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH/Scanpix Vis mer

Videre fortalte han at det hadde vært litt fremgang i å styrke en resolusjon som vil forby slike forsendelser i FNs sikkerhetsråd, men at det ikke var nok. Sikkerhetsrådets resolusjon 1701, som satte en stopper krigen mellom Israel og Hizbollah i 2006 forbyr all uautorisert våpenhandel mellom Litani-elva og «den blå linja», som er den FN-kontrollerte grensa mellom Israel og Libanon.

Israel har kritisert FNs fredsbevarende styrke i Sør-Libanon, UNIFIL, som består av 12 000 FN-soldater, for å ikke stoppe våpensmuglingen de mener går rett i hendene på Hizbollah. FN på sin side mener at det er libanesiske myndigheters ansvar, ifølge Reuters.

Obama sa i går at USA vil hjelpe å styrke Libanons militære styrker, slik at de er bedre rustet til å sikre sine egne landegrenser.

President Sleiman sa i etterkant av møtet med den amerikanske presidenten at han hadde brukt sin tid med Obama til å klage over «israelske trusler» mot Libanon. Han sa at han hadde bedt Obama om å presse Israel til å trekke tilbake sine styrker fra områder som Shebaa-gårdene, et område Libanon mener er deres, men som FN mener hører til Syria. Israel og Libanon beskylder hverandre for å bryte den FN-forhandlede våpenhvilen som avsluttet krigen i 2006.

HADDE MØTE: Libanons president Michel Sleiman og USAs president Barack Obama. Foto: EPA/Dennis Brack/Scanpix
HADDE MØTE: Libanons president Michel Sleiman og USAs president Barack Obama. Foto: EPA/Dennis Brack/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!