SAMTALE:  Barack Obama og Vladimir Putin diskuterte Ukraina-krisen i en telefonsamtale mandag. Foto: REUTERS/Official White House Photo/Pete Souza/NTB Scanpi
SAMTALE: Barack Obama og Vladimir Putin diskuterte Ukraina-krisen i en telefonsamtale mandag. Foto: REUTERS/Official White House Photo/Pete Souza/NTB ScanpiVis mer

Obama ber Putin presse militsgrupper i Ukraina

Mens Putin ber Obama avverge blodbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama har bedt president Vladimir Putin om å presse de prorussiske gruppene i Ukraina til å legge ned våpnene. I en telefonsamtale mandag diskuterte de to statslederne Ukraina-krisen, som forverret seg i helgen.

Da ble en rekke offentlige bygninger øst i landet okkupert av væpnede prorussiske grupper.

- Obama oppfordret president Putin til å bruke sin innflytelse over disse væpnede prorussiske gruppene til å overbevise dem om å forlate bygningene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

- Feilaktig informasjon Putin oppfordret på sin side Obama til å bruke sin innflytelse til å avverge nye blodsutgytelser i Ukraina, ifølge en uttalelse fra Kreml. Den russiske presidenten siktet etter alt å dømme til USAs tette forbindelser til den ukrainske regjeringen i Kiev.

USAs regjering har tidligere anklaget Russland for å stå bak uroen øst i Ukraina. Dette stemmer ikke, ifølge Putin, som mener amerikanernes analyse må basere seg på feilaktig informasjon.

Diplomati Obama gjorde det klart at Ukraina-krisen fortsatt kan løses med diplomatiske midler. Men han framholdt også at Russlands handlinger i øyeblikket ikke legger forholdene til rette for diplomati.

Fortsetter regjeringen i Moskva å støtte de prorussiske gruppene i Ukraina, vil det føre til større kostnader for Russland, advarte Obama. Han krevde også at de russiske militære styrkene nær den ukrainske grensen må trekkes tilbake.

Presidentene var likevel enige om å fortsette å lete etter diplomatiske løsninger fram mot møtet om Ukraina-krisen som holdes i Genève torsdag. Her skal både USA, Russland, EU og Ukraina etter planen delta.

(NTB)