Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama ber verden følge USA inn i ny tidsalder

Stoltenberg gleder seg over at USA igjen er «med i fellesskapet».

I FN: USAs president Barack Obama snakket om både Midtøsten og atomnedrustning i sin aller første tale til FNs hovedforsamling. Men aller viktigst var budskapet om at landene må samarbeide for å løse verdens mest alvorlige problemer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix
I FN: USAs president Barack Obama snakket om både Midtøsten og atomnedrustning i sin aller første tale til FNs hovedforsamling. Men aller viktigst var budskapet om at landene må samarbeide for å løse verdens mest alvorlige problemer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Barack Obama lover en ny tidsalder med internasjonalt samarbeid, og ber vedens ledere følge ham. Statsminister Jens Stoltenberg gleder seg over at USA igjen er «med i fellesskapet».


Den amerikanske presidenten holdt onsdag sin første tale til i en hovedforsamling i FN.

I talen lovet han økt samarbeid, men understreket samtidig at USA ikke kan løse verdens kriser alene og han ba andre land ta mer ansvar.

- Om vi skal være ærlige med oss selv, må vi innrømme at vi i dag ikke tar dette ansvaret, sa president Obama foran over 120 stats- og regjeringssjefer

Den amerikanske presidenten nevnte blant annet atomkonfliktene med Nord-Korea og Iran, og konflikten mellom Israel og palestinerne. Her ønsker Obama et bredere internasjonalt engasjement.

- Dette kan ikke være noe bare USA alene bestreber seg på. De som tidligere kritiserte USA for å opptre egenrådig, kan ikke nå sitte og vente på at USA skal løse verdens problemer på egen hånd, sa Obama.

Statsminister Jens Stoltenberg sier dette er et rimelig krav fra USAs president.

- Når verden har bedt USA om å handle i fellesskap, ikke på egen hånd, så må også fellesskapet stille opp, sier Stoltenberg i en kommentar rett etter Obamas tale.

- Hvordan vil du sammenligne Obamas tale med Bush sin i fjor?

- Dette er en tale som handler om å styrke det internasjonale fellesskapet. Det hilser jeg velkommen. Vi hørte ikke Bush snakke på samme måte om betydningen av FN og atomnedrustning, sier Stoltenberg til NTB.

I talen under åpningen av FNs 64. hovedforsamling pekte Obama på at USA har lagt til side mye av sin skepsis til FN, og at de oppfyller sine plikter overfor organisasjonen.

- Amerikanerne har betalt utestående medlemskontingent og sluttet seg til FNs menneskerettsråd, sa presidenten.

Stoltenberg mener noe av det viktigste med talen er at den er «den endelige bekreftelsen på at USA er tilbake i det internasjonale fellesskapet.»

- De ønsker et sterkere FN og stiller seg bak at vi i fellesskap skal løse våre felles problemer. Det er et brudd med en tidligere politikk der USA gikk mer alene, sier statsminister Jens Stoltenberg.


- Visjonær

Han mener Obamas tale var løfterik og visjonær.

- Han la stor vekt på verdier, demokratier og menneskets selvbestemmelsesrett. Det var en tale der han vektla mange av de sakene Norge er opptatt av som nedrustning og klima, sier Stoltenberg.

Obama sa også at tiden er inne til å få i gang nye forhandlinger om fred i Midtøsten, og understreket at USA betrakter den fortsatte israelske byggingen av bosetninger som ulovlig.

- Målet må være klart: To stater som lever side om side i fred og sikkerhet, sa han.


Håper FN er beredt
Direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt Jan Egeland håper og tror FN er beredt til å ta imot USA når landet vender tilbake til internasjonalt samarbeid.

- Spørsmålet er om man i FN er i stand til å bruke den åpningen som Obama gir for internasjonalt samarbeid. Jeg håper og tror det, sier han til NTB.

- USA er på mange måter verdens naturlige bjelleku. Landet har en enhetlig administrasjon, verdens største økonomi, er vertsland for FN og trenger ikke som EU å forhandle seg fram til en utenrikspolitikk, understreker Egeland. 

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media