Obama ber verden følge USA inn i ny tidsalder

Stoltenberg gleder seg over at USA igjen er «med i fellesskapet».

I FN: USAs president Barack Obama snakket om både Midtøsten og atomnedrustning i sin aller første tale til FNs hovedforsamling. Men aller viktigst var budskapet om at landene må samarbeide for å løse verdens mest alvorlige problemer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix
I FN: USAs president Barack Obama snakket om både Midtøsten og atomnedrustning i sin aller første tale til FNs hovedforsamling. Men aller viktigst var budskapet om at landene må samarbeide for å løse verdens mest alvorlige problemer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Barack Obama lover en ny tidsalder med internasjonalt samarbeid, og ber vedens ledere følge ham. Statsminister Jens Stoltenberg gleder seg over at USA igjen er «med i fellesskapet».

Den amerikanske presidenten holdt onsdag sin første tale til i en hovedforsamling i FN.

I talen lovet han økt samarbeid, men understreket samtidig at USA ikke kan løse verdens kriser alene og han ba andre land ta mer ansvar.

- Om vi skal være ærlige med oss selv, må vi innrømme at vi i dag ikke tar dette ansvaret, sa president Obama foran over 120 stats- og regjeringssjefer

Den amerikanske presidenten nevnte blant annet atomkonfliktene med Nord-Korea og Iran, og konflikten mellom Israel og palestinerne. Her ønsker Obama et bredere internasjonalt engasjement.

- Dette kan ikke være noe bare USA alene bestreber seg på. De som tidligere kritiserte USA for å opptre egenrådig, kan ikke nå sitte og vente på at USA skal løse verdens problemer på egen hånd, sa Obama.

Statsminister Jens Stoltenberg sier dette er et rimelig krav fra USAs president.

- Når verden har bedt USA om å handle i fellesskap, ikke på egen hånd, så må også fellesskapet stille opp, sier Stoltenberg i en kommentar rett etter Obamas tale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer