ØNSKE: Det amerikanske utenriksdepartementet ber president Barack Obama fjerne Cuba fra lista over stater som støtter terrorisme, ifølge kilder i Washington. Foto:  AFP PHOTO / RAUL ARBOLEDA
ØNSKE: Det amerikanske utenriksdepartementet ber president Barack Obama fjerne Cuba fra lista over stater som støtter terrorisme, ifølge kilder i Washington. Foto: AFP PHOTO / RAUL ARBOLEDAVis mer

Obama bes fjerne Cuba fra terrorlista

På lista siden 1982.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske utenriksdepartementet ber president Barack Obama fjerne Cuba fra lista over stater som støtter terrorisme, ifølge kilder i Washington.

Cuba har stått på denne lista siden 1982 og har i dag selskap med land som Syria, Sudan og Iran. Det er et hovedkrav fra Havanna i forhandlingene mellom de to gamle fiendene, som for knappe fire måneder siden kunngjorde at de vil rive ned isfronten dem imellom.

Obama og Cubas president Raul Castro ankom begge Panama natt til fredag norsk tid til et historisk panamerikansk toppmøte. Det er første gang Cuba får være med på et slikt møte.

Fruktbart Når Obama og Castro setter seg i samme rom i Panama, blir det dessuten det første formelle møtet mellom en amerikansk og en cubansk statsleder på over et halvt århundre.

Obama ville ikke kommentere utsiktene for å fjerne Cuba fra terrorlista da han torsdag kveld. Utenriksdepartementet fikk for flere måneder siden i oppgave å vurdere muligheten for å slette Cuba fra svartelista, og Obama sagt at han ville vente på denne rapporten før han tar noen beslutning.

- Utenriksdepartementets anbefaling om at Cuba fjernes fra lista over stater som sponser terrorisme, er et viktig steg framover i vår innsats for å skape et mer fruktbart forhold med Cuba, sier senatoren Ben Cardin fra Demokratene.

Eksportforbud Svartelistingen innebærer både forbud mot våpeneksport og økonomisk bistand til Cuba, samt økonomiske sanksjoner som gjør det vanskelig for Havanna å få lån fra for eksempel Verdensbanken.

Grunnen til at Cuba ble satt på lista i sin tid, var støtten til den baskiske separatistgruppa ETA og FARC-geriljaen i Colombia.

(NTB)