Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama besøkte tornado-ofrene i Joplin

Lover hjelp og støtte til den nær utslettede byen.

U.S. President Barack Obama puts his arms around residents as he inspects tornado damage in Joplin, Missouri, May 29, 2011. Obama travelled to Joplin, scene of last week's disaster, to also participate in a memorial service.  REUTERS/Jason Reed   (UNITED STATES - Tags: POLITICS DISASTER IMAGES OF THE DAY)
U.S. President Barack Obama puts his arms around residents as he inspects tornado damage in Joplin, Missouri, May 29, 2011. Obama travelled to Joplin, scene of last week's disaster, to also participate in a memorial service. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS DISASTER IMAGES OF THE DAY) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er ikke bare deres tragedie. Det er en nasjonal tragedie, sa Obama, og lovet at sentrale myndigheter vil bidra til at den raserte byen gjenoppbygges.

- Vi kommer til å være her lenge etter at kameraene er slått av. Vi vil ikke stoppe før Joplin er tilbake på beina, sa Obama før han skulle delta på en minneseremoni ved Missouri Southern State University.

142 mennesker er bekreftet omkommet, og 42 er savnet. Det voldsomme uværet knuste hus og dro med seg mennesker som det fortsatt letes etter.

Klimaendringer USA har denne våren vært rammet av uvanlig harde og mange tornadoer. Enkelte forskere mener at klimaet er en del av forklaringen.

- Klimaforandringene kan fremme faktorer som trengs for at en tornado skal dannes, men alle faktorer må sammenfalle, sier klimaforsker Robert Henson i et intervju med Washington Post.

Også værfenomenet La Niña, som skaper temperaturendringer i Stillehavet, er blitt nevnt som en årsak til de mange tornadoene, men trolig er påvirkningen ganske liten.

Andre forskere fremholder at grunnen til at tornadoene får verre følger enn tidligere, er at uværet har rammet tett befolkede områder. Dessuten er det blitt mer vanlig med mobile hjem i USA. Ettersom de mangler både grunnmur og kjeller, blir de knust til pinneved når de rammes av kraftige tornadoer.

Framtidstro Guvernøren i Missouri, Jay Nixon, er overbevist om at Joplin, en by med 50.000 innbyggere, vil reise seg igjen.

- Vi skal bygge opp igjen Joplin. I dag skal vil konsentrere oss om å bygge opp igjen vårt sinn, og når minneseremonien er over, skal vi innlede prosessen med å gjenoppbygge Joplin, sa Nixon da han søndag deltok i CNNs TV-program «State of the Union».

Obama skal under sitt besøk få se de «ufattelige» ødeleggelsene i Joplin med egne øyne, ifølge guvernøren.

Bark revet av - Folk er mer enn hjemløse her. Deres hjem finnes ikke lenger. Man kan ikke se om husene var laget av tre eller murstein. Omfanget av ødeleggelsene ... det er ikke noe bark på trærne, sa han.

Fortsatt letes det etter de savnede i området. Lørdag holdt en familie en pressekonferanse for å takke alle som har vært med på å lete etter 18-åringen Will Norton som ble sugd ut av bilen til faren sin. Ifølge familien ble han funnet i en dam like ved stedet der bilen hadde kjørt da tornadoen rammet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media