Obama-brev testet positivt på dødsgift

Har sammenheng med giftbrevet til senator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI bekrefter at en konvolutt adressert til Barack Obama har testet positivt på det ekstremt farlige giftstoffet ricin. De understreker imidlertid at disse foreløpige feltanalysene er upålitelige; det vil ta 24 til 48 timer før et endelig svar foreligger.

I tillegg har luftfilterne ved postbehandlingssentralen -- som ikke ligger i nærheten av Det hvite hus -- testet positivt på giften, ifølge FBI. De understreker at ingenting tyder på noen kobling mellom giftbrevene og bombeangrepet i Boston.

- Brevet var adressert og sendt til presidenten, men fanget opp ved en ekstern postsentral. Presidenten ble oppdatert på situasjonen både i går kveld og i dag, sier Det hvite hus' talsmann Jay Carney under en pressebriefing i 18.15-tida.

Brevet ble mottatt på tirsdag, samme dag som ricinalarmen gikk på en postforsendelse til senator Roger Wicker. Ifølge Sky News har disse to hendelsene en sammenheng: Begge er poststemplet i byen Memphis.

Samtidig evakuerte også et stort område rundt kontoret til senator Richard Shelby på Capitol Hill, i Russel-bygningen. Bombeeksperter ankom stedet i 17.40-tida, ifølge Politico. Klokka 18.50 meldes det at situasjonen er avklart og utenfor fare.

Ifølge CNN skal en person ha gått inn og levert et brev, noe som ikke er korrekt eller vanlig prosedyre. Kanalen melder videre at en mann med brev og ryggsekk ble pågrepet. Hva utfallet av dette ble er foreløpig ukjent.

Amerikanske medier meldte tidligere i dag om ytterligere ett brev adressert til senatet som har testet positiv for det ekstremt farlige stoffet. Det er ikke kjent hvilken senator dette er, og flere prøver må til for å fastslå med sikkerhet at det dreier seg om giften.

Den lokale tv-stasjonen KTVK melder om «mistenkelige brev» sendt til senator McCain og Flake i Phoenix. Brannvesenet evakuerer kontorbygningen. Michigan-senator Carl Levin forteller også om en brevforsendelse med «mistenkelig utseende» i Sagninaw.

Etter Anthrax-saken for 12 år siden, blir all post sendt til politikere i USA rutinemessig undersøkt i separate bygninger før de klareres for mottakeren.

Ricin er et svært giftig protein fra bønnene til en oljeplante, som kan både opptre i væske-, pulver- og krystallform. Ofre utvikler kraftig diaré og i verste fall organsvikt. Det finnes ingen behandling eller godkjent motgift. Giften kan lages med enkelt utstyr på et par dager. Det er den spesielle belgfrukten kastorbønne, også kalt ricinusfrø, som er basis i giften.

Saken oppdateres.