Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama bruker 50 milliarder for å «få en slutt på kreft slik vi kjenner den»

Signerte trolig sin siste store vedtakspakke tirsdag. Rørt visepresident Joe Biden fikk deler av lovpakken oppkalt etter sin døde sønn. 

SKAL UTFORDRE KREFT: Obama signerer her vedtakspakken på 50 milliarder kroner som rettes spesielt inn mot kreftforskning. Pakken kommer til gjennom samarbeid på tvers av partilinjene og har fått navnet «CURES». Pakken er trolig det siste store vedtaket Obama får æren av å signere mens han er president Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
SKAL UTFORDRE KREFT: Obama signerer her vedtakspakken på 50 milliarder kroner som rettes spesielt inn mot kreftforskning. Pakken kommer til gjennom samarbeid på tvers av partilinjene og har fått navnet «CURES». Pakken er trolig det siste store vedtaket Obama får æren av å signere mens han er president Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Obama har undertegnet en kreftforskningspakke som gir 50 milliarder kroner hovedsaklig til kreftforskning i løpet av de neste ti årene.

Vedtaket var gikk navnet «CURES» med tydelig lovnad om å kurere sykdommer som i dag tar menneskeliv.

Den avtroppende presidenten sier loven han gjorde offisiell tirsdag skal «få en slutt på kreft slik vi kjenner den».

I det som USA Today beskriver som en emosjonell seremoni, signerte Obama vedtaket som blant annet visepresident Joe Biden har presset på for å ta gjennom Representantenes hus og Senatet.

RØRT: Det var en tydelig preget Joe Biden som presenterte lovpakken hvor hans avdøde sønn spiller en rolle. Foto: PA/MICHAEL REYNOLDS
RØRT: Det var en tydelig preget Joe Biden som presenterte lovpakken hvor hans avdøde sønn spiller en rolle. Foto: PA/MICHAEL REYNOLDS Vis mer

Signeringsseremonien var trolig Obamas siste som USAs øverste leder.

- Vi skal gjøre virkelighet ut av nye gjennombrudd på noen av vår tids største helseutfordringer, lovet Obama mens han satt sitt navnetrekk på loven.

Lover å redde liv

Loven gikk gjennom Representantenes hus med 392 mot 26 stemmer, mens fem av USAs 100 senatorer stemte mot kreftpakken. Obama tok seg også tid til å rose sine politiske motstandere fra Det republikanske partiet som samarbeidet med Demokratene om dette lovforslaget. Et slikt politisk samarbeid er blitt stadig sjeldnere mens Obama har sittet i Det hvite hus, mye grunnet presidentens manglende popularitet hos tungvekterne i The Grand Old Party.

- Nå skal vi takle kreft, hjernesvikt og stoffmisbruk og mere til, og det hadde aldri vært mulig om ikke partiene samarbeidet i både Representantenes hus og Senatet, sa Obama og takket så utsendingene fra Capitol Hill.

Loven beskrives som prosjekt av den personlige typen for avtroppende visepresident Joe Biden. Den delen av kreftpakken som setter til side penger til kreftforskning var oppkalt etter Bidens sønn Beau, som døde av hjernesvulst i 2015.

- Med guds hjelp skal dette vedtaket bokstavelig talt redde liv, sa Biden ifølge Fox News.

Obamas siste verk

I denne voldsomme opprustingen av kreftforskning i USA ligger også nesten 30 milliarder til direkte helsefremmende tiltak for dem som er i risikogruppen i dag. I tillegg settes det til side 12 milliarder kroner for å forske på kreft i hjernen, mens syv milliarder brukes på et annet viktig helsefelt: Medisinering til å motvirke rusmisbruk, da spesielt heroin, skriver USA Today.

- «CURES» vil sørge for at folk får leve, at folk får leve lenger og leve sunnere, men mest av alt herr president, så tror det dette gir folk håp, sa Biden og vendte blikket mot Obama, ifølge Ny Daily News.

«CURES» blir noe av de siste Barack Obama foretar seg som USAs president. Det er snart bare en måned igjen til Donald Trump overtar Det hvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!