Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama bryter åtte prosent-forbannelsen

Ledighetstallene for september er strålende nyheter for USAs president Barack Obama.

 NOE Å GLEDE SEG OVER:  USAs president Barack Obama kan glede seg over at arbeidsledighetstallene går nedover. For første gang er de på under åtte prosent i hans presidenttid. (AP Photo/Andy Manis)
NOE Å GLEDE SEG OVER: USAs president Barack Obama kan glede seg over at arbeidsledighetstallene går nedover. For første gang er de på under åtte prosent i hans presidenttid. (AP Photo/Andy Manis) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene fra Arbeidsdepartementet viser en ledighet på 7,8 prosent. Det er første gang tallene er under åtte prosent i Obamas presidentperiode. Åtte-prosent grensa har vært en magisk grense for presidenten. Den brytes fire uker før presidentvalget 6. november.

Dett er er strålende nyheter for Obama som tapte den første president-debatten mot Mitt Romney i Denver i Colorado onsdag kveld amerikansk tid. Arbeidsledigheten er et hovedtama i den amerikanske valgkampen.

Den ideloogiske striden står om hvordan man skal skape vekst, ved å kutte offentlige utgifter og gi større skattelette, slik den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney vil, eller om man skal drive en aktiv sysselsettingspolitikk, slik Obama og demokrstane vil.

Dagens tall viser en nedgang på 0,3 prosent, fra 8,1, prosent i august. Det er skapt 114 000 nye arbeidsplasser den siste måneden, viser Arbeidsdepartementets tall. Reuters skriver at det var ventet at tallene for september ville være et sted mellom 8,0, og 8,3 prosent. I stedet er nedgangen i arbeidsledigheten mer substansiell enn ekspertene på forhånd hadde trodd.

I USA ble rapporten som ble lagt fram idag regnet som månedens viktigste nyhet, før den ble lagt fram. Ifølge Bloomberg overrasket tallene i rapporten analytikerne. Tallene som ble lagt fram gjør ikke nyheten mindre viktig.

Bruttonasjonalproduktet steg i USA med 1,3 prosent på årsbasis i andre kvartel, skriver USAs handelsdepartement.

Da Obama overtok som president var ledigheten på ti prosent. Nå kan han vise til at det går bedre.

HVEM VINNER? De fleste er enig om at Mitt Romney vant den første tv-duellen mot sittende president Obama. Sistnevnte er imidlertid fortsatt favoritt til å vinne valget. Nå kan han også slå i bordet med at jobbmarkedet i USA begynner å fungere. Foto:  Jewel Samad / AFP / Scanpix
HVEM VINNER? De fleste er enig om at Mitt Romney vant den første tv-duellen mot sittende president Obama. Sistnevnte er imidlertid fortsatt favoritt til å vinne valget. Nå kan han også slå i bordet med at jobbmarkedet i USA begynner å fungere. Foto: Jewel Samad / AFP / Scanpix Vis mer