Obama bryter med pastor

En uke før valgene i Indiana og North Carolina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En uke før primærvalgene i Indiana og North Carolina gjør Barack Obama sitt hittil sterkeste forsøk på å distansere seg fra den kontroversielle pastoren Jeremiah Wright.

Det er mest sannsynlig et forsøk på å fri til hvite arbeiderklassevelgere, som i Ohio og Pennsylvania sørget for at Hillary Clinton fortsatt er med i kampen om nominasjonen.

- Hans uttalelser er ikke bare splittende og ødeleggende, men jeg tror at de ender opp med å gi trøst til de som klamrer seg til hat, sa Obama på en pressekonferanse i går.

- Avskyelige

I en valgkamp der raseproblematikken har kommet til overflaten ved flere anledninger, er det utspillene fra pastor Jeremiah Wright som har vekket størst oppsikt.

Pastoren som har vært Obamas sjelesørger i 20 år har i flere fjernsynsopptredener de siste dagene gjentatt uttalelser om at USA har seg selv å takke for terrorangrepet 11. september 2001, og at amerikanske myndigheter kan ha brukt HIV-viruset til å begå folkemord mot minoriteter.

Mandag sa Obama at han ikke hadde sett tv-klippene eller lest Wrights uttalelser, og han manet 18 000 frammøtte tilhengere i North Carolina til å beholde roen.

I går innkalte en tydelig irritert Obama til pressekonferanse. Da var han «sjokkert og overrasket».

LIKE FØR: Illinois-senator Barack Obama rett før han skal gå på talerstolen i Hickory, North Carolina. Snart skal velgerne i Indiana og North Carolina si sitt om hvem de mener bør bli demokratenes kandidat. Foto: . REUTERS/Chris Keane/SCANPIX
LIKE FØR: Illinois-senator Barack Obama rett før han skal gå på talerstolen i Hickory, North Carolina. Snart skal velgerne i Indiana og North Carolina si sitt om hvem de mener bør bli demokratenes kandidat. Foto: . REUTERS/Chris Keane/SCANPIX Vis mer

- Jeg er opprørt over uttalelsene og trist etter det vi så, sa Obama.

- Jeg synes disse uttalelsene er avskyelige. De går imot alt jeg står for og hvem jeg er.

Superdelegatene, de som på partikongressen kan stemme på hvem de vil av Hillary og Obama, sier de vil følge nøye med på hvordan velgerne reagerer i tirsdagens valg.

Barack Obama ble personlig kristen etter å ha vært på en gudstjeneste ledet av pastor Wright under tittelen «The Audacity to Hope», ikke helt ulikt tittelen på boka Obama kom med senere.

I tillegg til å være Obamas sjelesørger, var det også Wright som viet Obama og hans kone Michelle. Og det var samme pastor som døpte deres to døtre.

Da Obama i mars, i det som omtales som en «historisk» tale om rasemotsetninger, kommenterte Wrights kontroversielle uttalelser, var han langt mer nyansert, og sa det var vanskelig å ta avstand fra pastoren.

Jevnt

Foran det de fleste håper vil bli det siste slaget om demokratenes nominasjon, viser meningsmålinger et tett race mellom Obama og Hillary i både Indiana og North Carolina.

En undersøkelse gjennomført av Public Policy Polling offentliggjort i går, viste at Hillary leder med 50 prosent av oppslutningen i Indiana, mot Obamas 42 prosent.

Obama bryter med pastor

Samme dag viste en meningsmåling fra Guage Market Research at Obama hadde en knapp ledelse i samme stat med 47 prosent av oppslutningen, mens Hillary lå hakk i hel med 45 prosentpoengs oppslutning.

I North Carolina, der det er ventet at Obama vil vinne, har Hillary tatt kraftig inn på.

En meningsmåling fra SurveyUSA viste i går at Obama leder med fire til fem prosentpoengs forsprang.

SJELESØRGER OG HODEPINE: Pastor Jeremiah Wright har vært Obamas sjelesørger og åndelige veileder i 20 år. I valgkampen er han blitt en hodepine for Obama-leiren.