SAMMEN:  Cubas president Raul Castro (2. t.v) holder opp knyttneven da han og USAs president Barack Obama (t.h) møter folket før et møte i Panama i går. Foto: Reuters / Scanpix
SAMMEN: Cubas president Raul Castro (2. t.v) holder opp knyttneven da han og USAs president Barack Obama (t.h) møter folket før et møte i Panama i går. Foto: Reuters / ScanpixVis mer

Obama: Cuba-Castro er en ærlig mann

- Men vi vil fortsatt være uenige om mangt, ifølge Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skiftet i USAs politikk overfor Cuba er et vendepunkt for hele regionen, sa president Barack Obama under toppmøtet mellom Nord- og Latin-Amerika.

Den amerikanske presidenten sa videre at USA nå skal være en likeverdig partner for alle latinamerikanske land.

Obama: Castro = ærlig mann Senere i dag skal han etter planen ha politiske samtaler med Cubas president Raul Castro under det panamerikanske toppmøtet, som pågår i Panama i helgen.

Tonen mellom USA og Cuba har blitt langt hyggeligere etter at de i fjor ble enige om å bryte ned den over 50 år gamle isfronten mellom seg.

I forkant av dagens historiske samtaler, kalte Castro Obama for «en ærlig mann», men benyttet samtidig anledningen til å be USA om å oppheve handelsblokaden av Cuba.

- Fortsatt uenige om mye Under åpningen av toppmøtet i går håndhilste de to presidentene på hverandre.

- Det faktum at president Castro og jeg begge sitter her i dag, er en historisk anledning, sa Obama i dag.

Han erkjente samtidig at de to landene, som er i ferd med å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene som ble brutt i 1961, fortsatt vil være uenige om mye.

- Det er ingen hemmelighet, og det er jeg sikker på at president Castro er enig i, at det fortsatt vil være betydelige forskjeller mellom våre to land. Vi vil fortsatt snakke for de verdier som vi mener er viktige. Og jeg er sikker på at president Castro vil fortsette med å snakke for de verdier han mener er viktige, sa Obama.

Cuba på møte for første gang Over 30 statsledere fra begge de amerikanske kontinentene deltar på toppmøtet. Det er imidlertid første gang at Cubas leder deltar.

I går ble det kjent at USAs utenriksdepartement vil stryke Cuba fra lista over stater som støtter terrorisme, noe Castro sa var et positivt trekk.

Anbefalingen øker Cubas sjanse til å bli strøket fra svartelista, der landet har selskap med blant andre Syria og Iran.

Det er et sentralt krav fra Havanna i de videre forhandlingene, men det er uklart om Obama vil ta noen avgjørelse under det historiske toppmøtet.
(NTB)