Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama drar på imagebyggende tur til Europa

Mens John McCain holder samtaler med den irakiske presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et av de svakeste punktene til demokratenes presidentkandidat Barack Obama er hans manglende utenrikspolitiske erfaring. Nå annonserer han at han skal reise til både Midtøsten og Europa i løpet av sommeren, for å høyne ekspertisen på dette området, melder nyhetsbyrået Reuters.

Turen går til Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Jordan og Israel for senatoren, som tidligere har annonsert at han planlegger en tur til Irak og Afghanistan i sommer.

Det er ikke kjent om alle besøkene skal skje i ett, men de kommer til å skje før demokratenes partikongress sent i august, da Obama offisielt blir nominert som partiets presidentkandidat.

- Viktig mulighet

Selv om Obama foreløpig har et solid forsprang på rivalen John McCain, har både McCain og andre gjentatte ganger satt fokus på hans manglende erfaring. McCain, som selv har sittet i fengsel under Vietnam-krigen og har besøkt Irak gjentatte ganger, setter spørsmålstegn ved om Obama er klar til å bli «commander in chief» over de amerikanske styrkene.

- Denne turen vil bli en viktig mulighet for meg til å vurdere situasjonen i land som er viktige for vår nasjonale sikkerhet, og konsultere med noen av våre nærmeste venner og allierte rundt våre felles utfordringer, sier Obama i en uttalelse.

Demokratenes kandidat har ikke vært spesielt populær blant jødiske velgere, men legger nå turen innom Israel i håp om å forandre på det. Han besøker også noen av de sentrale europeiske landene.

- Frankrike, Tyskland og Storbritannia er nøkkelland for den transatlantiske alliansen, og har bidratt i Afghanistan, og jeg ser fram til å diskutere hvordan vi kan styrke vårt partnerskap i de kommende årene, uttaler Obama.

FRIR TIL EUROPEERE OG SENTRALE VELGERGRUPPER: Samme dag som Barack Obama annonserte at han skal på en Europa-turne, holdt han tale i en forening for folkevalgte med latinamerikansk bakgrunn, NALEO. Foto: REUTERS/SCANPIX
FRIR TIL EUROPEERE OG SENTRALE VELGERGRUPPER: Samme dag som Barack Obama annonserte at han skal på en Europa-turne, holdt han tale i en forening for folkevalgte med latinamerikansk bakgrunn, NALEO. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Republikanernes kandidat John McCain har kritisert Obama for å ønske å trekke ut de amerikanske krigsstyrkene fra Irak i løpet av 16 måneder. Selv støtter han krigen i Irak, og har besøkt landet åtte ganger, sist i mars i år.

McCain møtte Iraks president

I mai foreslo også McCain at Obama kunne bli med ham på tur til Irak. Lørdag har han imidlertid møtt Iraks president Jalal Talabani i Washington, ifølge nyhetsbyrået AP.

Et av temaene de to diskuterte var en avtale mellom de to landene som sikrer at amerikanske tropper blir igjen i Irak etter at FNs mandat går ut ved slutten av 2008. Talabani uttrykte også at det er nødvendig med amerikansk tilstedeværelse.

- Jeg er selvfølgelig oppmuntret. Vi er enige om at framgangen har vært stor, men prosessen er også skjør. Og det er fremdeles mye jobb som gjenstår, sa McCain etter det private møtet.

Under pressekonferansen på et hotell i Washington, understreket også den irakiske presidenten hvor hyggelig det var å oppdatere en «gammel venn» om denne saken.

McCain forsikret på sin side om at de to landene skal sammen avgjøre framtida for de amerikanske styrkene.

Frir til sentrale velgere

image: Obama drar på imagebyggende tur til Europa

De to motstanderne har også vært aktive i arbeidet med å sikre seg stemmer fra velgere med latinamerikansk bakgrunn denne helga, melder Reuters.

I separate opptredener på en konferanse for folkevalgte med latinamerikansk bakgrunn, gjorde både Obama og McCain sitt beste for å fremstille seg selv som dedikerte forkjempere for denne gruppa, som kan bli en av de sentrale velgergruppene under presidentvalget.

Obama anklaget McCain for å ikke ta standpunkt i forhold til de mange ulovlige innvandrerne i landet. Tidligere har McCain støttet en plan for å gi flere av dem statsborgerskap, i motsetning til de aller fleste republikanerne.

McCain, som opptrådte før Obama, la likevel vekt på at han ønsker en gjennomgang av landets immigrasjonslover.

George W. Bush vant overraskende mange stemmer fra velgere med latinamerikansk bakgrunn på bekostning av John Kerry i 2004. Obama har hatt problemer med at denne velgergruppa i stor grad har støttet Hillary Clinton i nominasjonskampen.

TALTE OGSÅ: John McCain fikk både møtt Iraks president og holdt tale i NALEO lørdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!