SIER OPP IT-FIRMA:  Obama-administrasjonen avslutter kontrakten med IT-firmaet CGI, som har vært hovedutvikleren bak den nye helsereformens markedsplass Healthcare.gov. Det har vært store problemer med siden, og CGI har også slitt med å fikse problemene. Nå går millionoppdraget ut til et annet firma, Accenture. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Scanpix
SIER OPP IT-FIRMA: Obama-administrasjonen avslutter kontrakten med IT-firmaet CGI, som har vært hovedutvikleren bak den nye helsereformens markedsplass Healthcare.gov. Det har vært store problemer med siden, og CGI har også slitt med å fikse problemene. Nå går millionoppdraget ut til et annet firma, Accenture. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Obama dropper IT-firmaet bak skandaleside i helsereformen

Fortsatt utfordringer for forsikringsreformen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 2013 var året Barack Obama skulle lansere sitt prestisjeprosjekt: Den nye helsereformen. Men lanseringen har vært preget av problemer og skandale, og kritikken har haglet mot de nye forsikringsordningene.

Nå har Obama-administrasjonen avsluttet samarbeidet med IT-operatøren CGI Federal, som er hovedutvikleren bak markedsplassen HealthCare.gov - det første steget i reformen.

Skandaleside Healthcare.gov er en viktig brikke i den nye helsereformen, fordi det fra 1. januar i år er lovpålagt å ha helseforsikring i USA. Rundt årsskiftet sto rundt 47 millioner amerikanere uten helseforsikring, og hvis de ikke skaffer det innen utgangen av mars, vanker det bøter.

Og nettopp derfor var det viktig at siden Healthcare fungerte, fordi den er en markedsplass hvor uforsikrede amerikanere skal kunne gå inn og handle og sammenligne helseforsikringer. De som ikke har råd til forsikring, skal dekkes av støtteordninger.

Kraftig forsinket Da Healthcare-siden skulle lanseres med brask og bram 1.oktober i fjor, ble pågangen så stor at siden krasjet like etter den ble åpnet.

Egentlig skulle alle amerikanere ha skaffet seg forsikring innen 1.januar, men på grunn av alle problemene, ble fristen utsatt til slutten av mars.

CGI jobbet i flere måneder på spreng for å fikse de tekniske problemene, men nå er det slutt - Obama-administrasjonen vil la noen andre fikse siden. Når kontrakten med CGI går ut i slutten av februar, skal selskapet Accenture ta over spakene og videreutvikle den trøblete nettsiden, ifølge Washington Post.  

- Forsikringene blir dyrere Men helsereformen og nettsiden har også skapt utfordringer for de som allerede har forsikring.

Grunnen er nemlig at flere millioner amerikanere ikke får fornye sin forsikring når det går ut, på grunn av nye krav til private helseforsikringer. Flere millioner amerikanere har dermed mistet helseforsikringen sin.

Som en del av den nye helsereformen, må de private forsikringene som ikke møter de nye kravene, avsluttes, og brukerne må tegne nye forsikringsavtaler som er innenfor det nye regelverket.

- Helsereformen fungerer ved at alle tvinges til å ha en helseforsikring som er godkjent av staten, som for mange resulterer i en dyrere forsikring. Dette skal dekke opp for at forsikringsselskapene nå er tvunget til å dekke alle, uansett helsetilstand, sier George Gooding, President i amerika-organisasjonen Monticello Society.

Skulle få ny forsikring Helsereformen har altså ikke bare fått betydning for de amerikanerne som står uten forsikring, men også de som allerede har det. De fleste amerikanere får helseforsikring gjennom jobben.

- Obama har lovet at alle som likte sin eksisterende forsikring, skulle få beholde denne, for å berolige flertallet om at helsereformen ikke kom til å ramme dem. Han visste at mange millioner kom til å miste sine forsikringer, men ideen var at disse raskt skulle få seg en ny forsikring gjennom healthcare.gov, sånn at dette ikke kom til å bli noe særlig politisk problem, fortsetter Gooding.

At Healthcare-sidene har hatt tekniske problemer, har gjort det mer utfordrende å registrere seg til forsikring.