Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama dropper klimatoppmøtet i København

Prioriterer Nobelprisen i stedet.

DROPPER KLIMATOPPMØTET: Ifølge britiske The Times vil Barack Obama heller snakke miljø i sin tale i Oslo 10. desember. Her samtaler Obama med U2-vokalist Bono, som også har engasjert seg i miljøspørsmål. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix
DROPPER KLIMATOPPMØTET: Ifølge britiske The Times vil Barack Obama heller snakke miljø i sin tale i Oslo 10. desember. Her samtaler Obama med U2-vokalist Bono, som også har engasjert seg i miljøspørsmål. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Barack Obama dropper FNs klimakonferanse i København, ifølge britiske The Times. Avisa får opplyst at presidenten trolig heller vil redegjøre for sine klimamål og - ambisjoner under sin tale i Oslo i forbindelse med utdelingen av Nobelprisen  10. desember.

Obamas folk er, som Dagbladet melder i dag, allerede på plass i Oslo for å planlegge presidentens besøk.

En kilde nær presidenten sier til The Times at det er vanskelig å se hvorfor Obama skal ta seg tid til å besøke begge de nordiske hovedstedene, med helsereform og Afghanistan-spørsmål ventende hjemme på Det ovale kontor.

Obama kunne revurdere sitt ståsted hvis han var blitt forelagt en konkret avtale han kunne signere, sier kilden.

En annen, informert kilde mener det vil være «svært, svært overraskende» om presidenten, som tidligere har framstilt seg som en mann med store klimaambisjoner og et ønske om å gjøre USA til en foregangsnasjon i klimakampen, vil besøke klimatoppmøtet.

Politisk uklokt
Dette skuffer britenes delegasjon stort. Både statsminister Gordon Brown og miljøvernminister Ed Miliband har oppfordret Obama på det sterkeste om å legge turen til toppmøtet.

Paul Bledsoe, som fra 1998 til 2000 var kommunikasjonssjef hos klimagruppa i Det hvite hus, sier det vil være taktisk uklokt av Obama å bruke tid på toppmøtet i København.

- Dette vil være helt ute av takt med det politiske klimaet i USA, sier Bledsoe, som mener presidenten heller bør bruke tid på helsereform og finanskrise.

OPPFORDRET: Obamas angivelige avgjørelse skuffer Gordon Brown, som her snakker med en annen viktig skikkelse i klimakampen - Indias statsminister Manmohan Singh. Foto: REUTERS/Darren Staples/Scanpix
OPPFORDRET: Obamas angivelige avgjørelse skuffer Gordon Brown, som her snakker med en annen viktig skikkelse i klimakampen - Indias statsminister Manmohan Singh. Foto: REUTERS/Darren Staples/Scanpix Vis mer

Dårlig Køben-historie
Den mest høytstående amerikanske representanten som har besøkt en FN-klimakonferanse var daværende visepresident - senere klimaforkjemper - Al Gore, som besøkte konferansen i 1997. Gore skrev også under på Kyoto-avtalen, men denne ble senere nedstemt av Kongressen.

Obama hadde ikke suksess med sitt forrige besøk i København, da han hastet innom for å sikre sin hjemby Chicago OL.

Lekene gikk i stedet til Rio.

Holdt miljøtale
USA, India og Kina anses som de store etternølerne i klimakampen.

Kina gikk i fjor forbi USA som verdens største kilde til utslipp av klimagasser.

Presidenten uttalte i dag, ifølge Los Angeles Times, at grønn energi er nøkkelen til å etablere seg som verdens økonomiske stormakt.

- Fra India til Kina, og Japan til Tyskland, kjemper vi om å utvikle nye måter å produsere og bruke energi. Det landet som vinner dette kappløpet vil bli verdens økonomiske stormakt. Jeg vil at det skal være USA, sa Obama.

TALTE: Al Gore talte i København 24. mai. Det virker nå ikke som hans landsmann Obama tar turen i desember. Foto: EPA/KELD NAVNTOFT/Scanpix
TALTE: Al Gore talte i København 24. mai. Det virker nå ikke som hans landsmann Obama tar turen i desember. Foto: EPA/KELD NAVNTOFT/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media