Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama droppet Ground Zero-tale for å unngå kritikk

Hedret Osamas ofre i New York.

MINNESTUND: Barack Obama deltok på en minnestund ved Ground Zero i New York i kveld, norsk tid. Foto: Charles Dharapak/AP
MINNESTUND: Barack Obama deltok på en minnestund ved Ground Zero i New York i kveld, norsk tid. Foto: Charles Dharapak/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Få dager etter den amerikanske aksjonen som tok livet av al-Qaida-leder Osama bin Laden, kom president Barack Obama i dag på sitt første besøk på Ground Zero etter at han ble valgt til president.

Sikkerhetsopplegget var strengt, selv til den amerikanske presidenten å være, da han kom til New York med Air Force One.

Ground Zero er stedet helt sør på Manhatten der de berømte tvillingstårnene World Trade Center sto helt til terrorangrepet 11. september 2001.
 
- Vil dele øyeblikket Obama la ned en krans på stedet, og møtte familier til noen av ofrene som døde i angrepet som bin Ladens terrornettverk sto bak.

Av frykt for å bli beskyldt for å utnytte situasjonen, besluttet Det hvite hus, ifølge The New York Times, at Obama ikke skulle tale under seremonien.

Flere tusen var møtt opp i området og det var voldsom jubel da presidenten kom. «USA, USA,» ropte newyorkerne.

BESØK PÅ BRANNSTASJON: President Barack Obama møtte tidligere i dag folk fra brannstasjonen «Engine Company 54» som var de første redningsarbeiderne som kom til åstedet. 15 brannmenn på stasjonen omkom i terrorangrepet. Foto: Jewel Samad/AFP
BESØK PÅ BRANNSTASJON: President Barack Obama møtte tidligere i dag folk fra brannstasjonen «Engine Company 54» som var de første redningsarbeiderne som kom til åstedet. 15 brannmenn på stasjonen omkom i terrorangrepet. Foto: Jewel Samad/AFP Vis mer

Obama møtte tidligere i dag folk fra brannstasjonen «Engine Company 54» som var de første redningsarbeiderne som kom til åstedet. 15 brannmenn på stasjonen omkom i terrorangrepet.

- Han ønsket å møte dem og dele dette viktige og betydningsfulle øyeblikket med ofrene, sier Obamas pressetalsmann, Jay Carney.

Obama har selv ment at bin Laden-aksjonen kan virke samlende på USA på samme måte som 11. september gjorde.

- Når vi sier at vi aldri vil glemme, da mener vi det, sa Obama under møtet med brannmennene, ifølge Associated Press.

Nei fra Bush Sist Obama var på Ground Zero, var i valgkampen i 2008 før han ble president. Obama inviterte også tidligere president George W. Bush til å delta i markeringen, men Bush takket nei.

GROUND ZERO: Slik ser Ground Zero ut i dag. Foto: AP Photo/Seth Wenig
GROUND ZERO: Slik ser Ground Zero ut i dag. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer

Ground Zero var åstedet for det kanskje mest ikoniske øyeblikket i presidentperioden til Bush. Få dager etter terrorangrepet sto Bush i ruinene og talte til redningsarbeiderne. En talsmann for Bush sa at ekspresidenten satte pris på invitasjonen, men at han fortsatt ønsket å holde seg ute av rampelyset etter at han gikk av som president.

I morgen skal presidenten til Fort Campbell i Kentucky for å hedre soldatene som fløy spesialstyrkene til bin Ladens bosted i Pakistan.

SIKKERHET: Store sikkerhetsstyrker ble sendt ut for å passe på under Obamas besøk sør på Manhattan. Foto: AP Photo/Seth Wenig
SIKKERHET: Store sikkerhetsstyrker ble sendt ut for å passe på under Obamas besøk sør på Manhattan. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media