TØFF UKE: USAs president Barack Obama etter å ha deltatt på Nato-toppmøtert i Polen. Europaturen hans er kortet ned på grunn av skytemassakren i Dallas. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
TØFF UKE: USAs president Barack Obama etter å ha deltatt på Nato-toppmøtert i Polen. Europaturen hans er kortet ned på grunn av skytemassakren i Dallas. Foto: REUTERS/Jonathan ErnstVis mer

Obama: En tøff uke for USA

USAs president Barack Obama slår fast at det har vært en tøff uke for nasjonen etter drapene av fem polititjenestemenn i Dallas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har vært en tøff uke, men USA er ikke delt, slik noen hevder. Det er sorg, det er sinne og uro, men det er også samhold, sa presidenten da han holdt sin avslutningstale under NATO-toppmøtet i Polen lørdag.

– Syk mann

Obama karakteriserte mannen som er mistenkt for å stå bak angrepene i Dallas, for å være et sykt individ, og ikke en representant for afroamerikanere.

Under protesten i Dallas torsdag, der hundrevis av mennesker marsjerte fredelig gjennom byen, ble fem politimenn drept og flere såret av den tidligere soldaten som var opprørt over politibrutalitet mot afroamerikanere.

Barack Obama viser til at det store antallet skytevåpen i befolkningen i USA er blant årsakene til voldshendelsene som oppstår mellom politiet og publikum. Tjenestemennene har veldig små marginer for å unngå at det skjer feil.

Presidenten sier at USA står i en særstilling sammenlignet med andre utviklede land når man ser på nivået av vold. Det gjelder ikke bare massedrap, men også et stort antall skytehendelser der mennesker blir drept.

Han sier at samfunnet ikke kan ha oversikt over hvert eneste menneske som er forvirret og sykt, og stoppe dem før de skader uskyldige mennesker. Men man kan gjøre det vanskeligere å utføre skadelige handlinger ved å ha strengere våpenregler, sa Obama.

I sjokk

USA er fortsatt i sjokk etter angrepet torsdag kveld.

I Dallas fortsetter etterforskningen samtidig som folk strømmer til politihuset i millionbyen for å legge ned blomster.

Ledere for Black Lives Matter-bevegelsen gjorde det klart at planlagte demonstrasjoner mot politivolden skulle gå sin gang i helgen, men de fordømte samtidig drapene i Dallas, selv om de forstår frustrasjonen som ligger bak.

Mødrene til Alton Sperling og Philando Castile, som døde etter å ha blitt skutt av hvite politimenn i forrige uke, fordømmer også drapene på fem politimenn i Dallas.

President Barack Obama har avlyst deler av et planlagt besøk i Spania og reiser tilbake til USA søndag. Tidlig neste uke reiser han til Dallas for å møte de politiansatte og pårørende etter skytingen. (NTB)