- Obama ER amerikansk stats-borger, sier et oppgitt Hvite Hus

Ikke bare norske medier som har agurksesong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ikke bare i Norge media strever med å finne produksjonsverdige nyheter om sommeren.

På den andre siden av Atlanterhavet, nærmere bestemt i USA, har en gruppe konspirasjonsteoretikere fått en del spalteplass nå som de fleste politikere og andre amerikanere er på ferie.

Gruppa kalles «birthers», og har klart å få sinnene i kok i Det Hvite Hus ved å påstå at Barack Obama ikke er amerikansk statsborger, og dermed ikke har lov til å være president, ifølge Associated Press.

Konspirasjonsteoretikerne mener presidenten ble født i Kenya, ikke på Hawaii.

Teorien ble først fremlagt under presidentens valgkampanje, men har fått mer oppmerksomhet nå som det er mangel på gode nyheter.

Klarer ikke tilfredsstille teoretikerne
Talsmann for Det Hvite Hus, Robert Gibbs, så svært så oppgitt ut på en pressekonferanse mandag da han fikk spørsmålet «er det noe du kan si som får birtherene til å gi opp?».

- Dersom jeg hadde DNA ville det likevel ikke tilfredsstille de som tror at han ikke ble født i landet, svarte Gibbs.

- Men jeg har nyheter til dem og alle oss andre. Presidenten ble født i Honolulu på Hawaii, den femtiende staten i det beste landet på jorda. Han er statsborger.

Gibbs fortalte videre at han fant fram Obamas fødselsattest for ett og et halvt år siden, og at denne er lagt ut på Internett.

Attesten viser at Obama ble født 24 minutt over sju den 4. august 1961.

Gransket av uavhengig organisasjon
Det partinøytrale prosjektet FactCheck.org har sjekket og fotografert den originale fødselsattesten for å få en slutt på teoriene.

- Vi konkluderer med at fødselsattesten møter alle vilkårene for amerikansk stasborgerskap. Vår konklusjon er at Obama var født i USA, slik som han alltid har sagt, lyder deres uttalelse.

FactCheck.org viste også til at Obamas amerikanske mor og kenyanske far satte inn en fødselsannonse i Honolulus lokalavis 13. august 1961.

Talsmann Gibbs, som tidligere har latterliggjort birtherene, er irritert over teoriene han kaller oppdiktet nonsens.

ANNONSEN: Dette bildet er tatt av lokalavisa Honolulu Advertiser, og viser fødselsannonsa Barack Obamas foreldre satte inn 13. august 1961. Obamas annonse er i kan sees midt i den venstre raden. Foto: AP Photo/The Honolulu Advertiser
ANNONSEN: Dette bildet er tatt av lokalavisa Honolulu Advertiser, og viser fødselsannonsa Barack Obamas foreldre satte inn 13. august 1961. Obamas annonse er i kan sees midt i den venstre raden. Foto: AP Photo/The Honolulu Advertiser Vis mer

- Det finnes 10 000 viktigere ting folk i dette landet bør diskutere enn om presidenten er stasborger eller ikke, sier Gibbs.

Republikaner buet under folkemøte
Til tross for bevisene for Obamas statsborgerskap, ser det ikke ut til at teoriene kommer til å forsvinne med det første.

Høyrevridde radioprogramledere og andre prater fremdeles om at fødselsattesten er falsk, og er laget for å skjule at Obama er utlending.

Den republikanske politikeren Mike Castle ble kraftig buet av folkemassen da han på spørsmål om Obamas statsborgerskap insisterte på at presidenten er amerikaner.

Nesten 730 000 personer har sett videoen fra dette møtet på YouTube.

Se videoen over.

Republikanerne prøver nå å få i stand en lov som pålegger fremtidige presidentkandidater å vise frem fødselsattest.

Flere rettssaker angående Obamas rett til å være president er blitt avvist, og en leder i militæret har skapt overskrifter ved å nekte å reise til Afghanistan fordi han tror at den øverste militære lederen ikke er amerikansk statsborger.

TALSMANNEN: Robert Gibbs var tydelig oppgitt over spørsmålene rundt Obamas statsborgerskap under mandagens pressekonferanse i Det Hvite Hus. Foto: AP Photo/Haraz N. Ghanbari
TALSMANNEN: Robert Gibbs var tydelig oppgitt over spørsmålene rundt Obamas statsborgerskap under mandagens pressekonferanse i Det Hvite Hus. Foto: AP Photo/Haraz N. Ghanbari Vis mer