Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama er Cubas nye «posterboy»

Utfordrer kommunistledernes monopol.

PÅ PLAKAT: President Obama blir denne uka den første amerikanske presidenten som besøekr Cuba på 88 år. Foto:  AFP PHOTO/YAMIL LAGE
PÅ PLAKAT: President Obama blir denne uka den første amerikanske presidenten som besøekr Cuba på 88 år. Foto: AFP PHOTO/YAMIL LAGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En plakat av USAs president Barack Obama dukket opp i Havanna torsdag og utfordret dermed Che Guevara og andre kommunistlederes monopol på å bli klistret opp langs Cubas gater.

Cubanere er vant til å leve med synet av plakater, malerier og andre avbildninger av Fidel Castro og hans våpenbrødre Che Guevara og Camilo Cienfuegos, samt uavhengighetshelten José Martí. En plakat av en utenlandsk statsleder er derimot en helt ny opplevelse for beboerne på øystaten.

Obama er ventet til landet søndag, som den første amerikanske presidenten på 88 år. Tre dager før besøket har en restauranteier i Havanna brutt trenden med å pryde veggene med skjeggete kommunistledere, og i stedet latt Obama få plass i nærheten av en katedral presidenten skal besøke søndag.

Ønskes velkommen Plakaten er en montasje av Obama ved siden av Raúl Castro, som er Cubas president og bror av den kjente ekspresidenten Fidel. Over de to statslederne ser man det cubanske og det amerikanske flagget sammen med teksten «Velkommen til Cuba».

Miguel Ángel Morales (41), restauranteieren som har hengt opp plakaten, beskriver handlingen som et stort steg i et land der USA lenge har vært fienden og politiske bilder er under streng kontroll.

- Så vidt jeg vet har det aldri før vært hengt opp et portrett av en nordamerikansk president her. Vi har hatt et amerikansk flagg i restauranten vår de siste fem årene, men dette er første gang vi har vist det utendørs, sier Morales til AFP.

- På tide Han håper myndighetene ikke ber ham om å fjerne plakaten.

- Vi får se hva som skjer. Jo mer publisitet dette får, jo vanskeligere blir det for dem å gjøre noe med det.

Sergio Fundora, en arbeider som jobber med restaurering av bygninger i sentrum av Havanna, sier han ikke er sjokkert over plakaten.

- Den plager ikke meg. Disse endringene skulle ha skjedd for lenge siden, sier han.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart