Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barack Obama:

Obama er en av tidenes mest populære presidenter...men på disse to punktene får han stryk

60 prosent er fornøyde med presidenten, ifølge CNNs nye meningsmålinger. 

TØRKET TÅRER: Barack Obama måtte tørke tårer da han på kortfattet vis takket kona Michelle. VIDEO: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det to dager til Donald Trump trår til som USAs 45. president. På fredag går Barack Obama av etter åtte år som landets overhode, og i kveld, klokka 20.15, holder Obama sin siste pressekonferanse som president. Den kan du se på Dagbladet.no.

Nye meningsmålinger fra CNN viser at sist Obama var like populær som han er nå var i juni 2009, under hans første år som president. Presidentskapet hans viser seg dermed som en suksess, og majoriteten som deltok i meningsmålingene sier at de vil savne ham som USAs president.

Målingene viser også at Obama er populær blant seksti prosent av de spurte. Sammenlignet med andre amerikanske presidenter i sluttfasen, er Obama nær toppen av lisa. De eneste som slår ham er Bill Clinton med sine 66 prosent i januar 2001, og Ronald Reagans 64 prosent i januar 1989.

Her kan du se hvordan meningsmålingen er gjort.

Rundt halvparten av dem som deltok i meningsmålingene mener Obamas suksess er takket være hans personlige styrker, ikke omstendigheter utenfor hans kontroll.

TAKKET: Da Barack Obama holdt sin avskjedstale takket han den amerikanske befolkningen for at de hadde gjort ham til en bedre president. VIDEO: CNN Vis mer

25 prosent: Beste presidenten noensinne

En fjerdedel av (de spurte) amerikanerne synes at Obama har vært landets beste president. Dette er et høyt tall sammenlignet med andre nylige presidenter som skulle til å tre av.

Bare ti prosent mente det samme om Clinton, og fem prosent eller mindre sa det samme om George W. Bush. Likevel sier nesten like mange at Obama var en dårlig president (23 prosent). Dette er lavt sammenlignet med Bush, hvor 46 prosent mente det samme om ham.

Det er ikke uforventet en stor forskjell blant demokrater og republikanere. 95 prosent av republikanerne er fornøyde med Obama som president, mens bare atten prosent av republikanerne mener det samme.

GODE VENNER: Barack Obama lurte sin visepresident Joe Biden trill rundt. Biden trodde han skulle utbringe en skål, i stedet fikk han den høyeste utmerkelsen en sivil amerikaner kan få, «Presidential Medal of Freedom».Vis mer Vis mer

Amerikanernes positive tilbakemeldinger til Obama har flere årsaker, blant annet for hvordan han har taklet ulike problemer og situasjoner under sin presidentkarriere innen områdene økonomi og utenrikssaker, og for hvordan han har taklet raseskillet i USA.

Obama ble president noen måneder etter et stort børskrakk og under en krise i landets boligmarked.

Den nye meningsmålingen viser at Obama også scorer høyt for hans arbeid med utdanning, LHBT-samfunnet og med miljøpolitikk.

OBAMA PÅ SITT BESTE: President Obama sin tid i Det hvite hus er snart forbi, men takket være Det hvite hus´ offisielle fotograf, Pete Souza, har vi mange bilder vi kan huske den med. Her er noen av de beste. Video: CNN Vis mer

Noen områder skiller seg ut

Flesteparten av de spurte er misfornøyde med særlig to områder: Hvordan Obama har håndtert våpenloven og terrorgruppa IS.

Det er også blandede meninger om hans politikk på ulovlig innvandring, helsevesenet, terrorisme og datasikkerhet.

Alt i alt er det amerikanske folk delte i hvorvidt ting går bra eller dårlig for landet. Halvparten sier ting går bra, mens den andre halvparten sier det motsatte. Dette er en skarp vending sammenlignet med Obamas første tid som president. Tidlig i 2009, midt i en økonomikrise for landet, sa bare 21 prosent at landet var i god stand.

Førstedama også populær

Førstedama Michelle Obama får også plass i meningsmålingene. Hele 69 prosent er fornøyde med henne som førstedame. Dette er hennes høyeste score siden 2012.

FOLKEKJÆR: USAs avtroppende førstedame Michelle Obama har bydd på sin humoristiske sans under sine åtte år i Det hvite hus. Video: CNN, CNN, CBS, NBC, The White House, LET'S MOVE, Glamour Magazine Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media