- Obama er født på Hawaii

En tidligere direktør i helsedepartementet hevder å ha sett presidentens originale fødselsattest.

FØDSELSTRID: Konspirasjonene om Obamas fødsested fortsetter å spre seg. En meningsmåling gjennomført av CBS viser at 45 prosent av voksne republikanere sier de tror at Obama ble født i et annet land. 22 prosent sier de ikke er sikre.  Foto: Scanpix
FØDSELSTRID: Konspirasjonene om Obamas fødsested fortsetter å spre seg. En meningsmåling gjennomført av CBS viser at 45 prosent av voksne republikanere sier de tror at Obama ble født i et annet land. 22 prosent sier de ikke er sikre. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Til tross for at president Barack Obama amerikanske fødsel er behørig dokumentert, fortsetter gir ikke presidentutfordrer Donald Trump opp forsøket på å slå politisk mynt på birther-fenomenet.

Årsaken er at dersom man ikke er født i landet, kan man heller ikke bli president i USA.

Obama har offentligjort fødselsattesten han har - den korte, men ikke den komplette som delstatsmyndighetene sitter på.

Og det gir rom for mange spekulasjoner: De som er skeptiske til at Obama er født i USA, - «the birthers», mener han er født i Kenya, farens hjemland, eller Indonesia, der han tilbrakte flere år som barn.

- Helt ekte En tidligere direktør i Hawaiis helsedepartement, Dr. Chiyome Fukino, mener nå at man kan legge all tvil til side. Hun har nemlig sett Obamas originale fødselsattest, hevder hun overfor CNN.

- Obamas fødselsattest er helt ekte. Han var absolutt født i delstaten Hawaii, slår hun fast.

Hun fortelller at hun har benyttet en lov som tillater enkelte offentlige ansatte å undersøke en persons opprinnelige fødselsattest, dersom det har en «direkte og konkret interesse.»

- Presidenten faktiske fødselsattest er lagret i et hvelv i Helsedepartementet, sier Fukio til CNN.

Få mørke spebarn For å se hva som skjer når en person som er født på Hawaii ber om å få se sin fødselsattest, ba CNN en mann bosatt i staten - Stig Waidelich - om han kunne be om en kopi av dokumentet. Han ble født få timer etter Obama i august 1961, og som presidenten ble hans fødsel annonnsert i avisa Honolulu Star Bulletin.

HAWAII: President Obama - her på vei ut i sjøen i Honolulu på Hawaii. Foto: AP / Alex Brandon / Scanpix
HAWAII: President Obama - her på vei ut i sjøen i Honolulu på Hawaii. Foto: AP / Alex Brandon / Scanpix Vis mer

Ifølge CNN fikk Waidelicch, på lik linje med Obama, tilsendt den korte fødselsattesten etter sin forespørsel.

Også hans mor hevder overfor CNN at hun husker at hun så Obama på sykehuset da hennes egen sønn ble født.

- På den tiden var det nesten ingen andre mørke spebarn der, sier hun.

Også den nåværende guvernøren på Hawaii, Neil Abercrombie hevder han så Obama rett etter at han ble født, og at han husker at han møtte moren hans, Ann Dunham.

CNN skriver forøverig at alle fødselskunngjøringer på begynnelsen av 60-tallet kom direkte fra sykehuset.

Mange tviler Likevel er mange skeptiske til om presidenten faktisk ble født på Hawaii. En av dem er Donald Trump, som vurderer å stille som republikansk presidentkandidat.

AVISKLIPP: Dette avisklippet fra søndag 13. august 1961, viser at hr. og fru Barack H. Obama har fått en sønn i Hawaii. Foto: AP Photo / Scanpix
AVISKLIPP: Dette avisklippet fra søndag 13. august 1961, viser at hr. og fru Barack H. Obama har fått en sønn i Hawaii. Foto: AP Photo / Scanpix Vis mer

Trump har sendt privatdetektiver til Hawaii, og hevder at han er blitt sjokkert over hva de finner der.

Det Trump - og flere på høyresiden med ham - krever at Obama skal offentliggjøre, er den fullstendige fødselsattesten sin.

Og det er mange som tror på ham. En meningsmåling gjennomført av CBS viser at 45 prosent av voksne republikanere sier de tror at Obama ble født i et annet land. 22 prosent sier de ikke er sikre.

KREVER BEVIS:Flere amerikanere krever at Obama skal offentliggjøre den fødselsattesten sin. Foto: AP / David Zalubowski / Scanpix
KREVER BEVIS:Flere amerikanere krever at Obama skal offentliggjøre den fødselsattesten sin. Foto: AP / David Zalubowski / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer