FÅR ROS: President Barack Obama (t.v.) får overraskende skryt av repubikaneren Chris Christie (t.h.), guvernør i hardt rammede New Jersey. Bildet er tatt under et møte i New York tidligere i år. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
FÅR ROS: President Barack Obama (t.v.) får overraskende skryt av repubikaneren Chris Christie (t.h.), guvernør i hardt rammede New Jersey. Bildet er tatt under et møte i New York tidligere i år. Foto: AP Photo/Carolyn KasterVis mer

- Obama er helt fantastisk

Nå får presidenten overraskende skryt av «fienden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet kan bli en fordel for Obama som sittende president - forutsatt at han ikke trår feil, mener analytikere. I dag kom guvernør Chris Christie i New Jersey med oppsiktsvekkende ros av Obama.

Oppsiktsvekkende fordi Christie er en svært profilert republikaner - og som tidligere har kommet med en rekke kritiske bemerkninger til Obama. Etter stormen har pipa fått en annen lyd.

- Han er fantastisk Obama satte valgkampen på vent da Sandy nærmet seg den amerikanske østkysten søndag og har kunngjort at også onsdagens arrangementer i den viktige vippestaten Ohio vil bli avlyst. I stedet reiser han til New Jersey for å se på ødeleggelsene sammen med guvernør Christie.

- Presidenten har vært fantastisk. Jeg snakket med ham tre ganger mandag. Han har virkelig tatt hånd om dette og fortjener ros for det. Han ga meg nummeret til Det hvite hus og ba meg ringe hvis jeg har behov for noe, og han mener det, sier Christie, som la til at Obama feide byråkratisk «tull» til side for å få hjelpen fram.

Mulig visepresident Christie, som blant annet har drevet valgkamp for Mitt Romney i Ohio, sees på som en mulig framtidig presidentkandidat. Han er også nevnt som mulig visepresident om Romney skulle vinne.

Selv om valget står og vipper, ønsket ikke Christie å bruke et eneste minutt på politikken.

- Jeg gir blaffen i valgdagen. Det betyr ikke det minste for meg akkurat nå, sa Christie.

Han skal nå forsøke å få delstaten på fote igjen. Oppgaven er massiv. New Jersey har tatt mye av støyten, og de materielle skadene er voldsomme.

Obama følger med For Romney er det viktig ikke å gi inntrykk av at han forsøker å slå politisk mynt på uværet. Han fortsetter sin valgkamp i Florida onsdag, en delstat der han har en knapp ledelse.

- Det er en vanskelig situasjon for utfordreren å finne den riktige balansen mellom å ikke fremstå som for politisk, men samtidig være medfølende overfor ofrene, sier Mary Kate, som var taleskriver for George W. Bush, til nettstedet Politico.

I Det hvite hus forlangte president Obama kreativitet i oppryddingsarbeidet, ifølge en kilde i Washington.

- Jeg vil ha alle på tå hev i denne saken. Jeg vil ikke høre at vi ikke fikk gjort noe på grunn av byråkrati, sa Obama under møtet i «situasjonsrommet» i presidentboligen.

Tirsdag besøkte han hovedkvarteret til amerikanske Røde Kors i Washington. Der understreket han at uværet ennå ikke er over.

- Det beveger seg fortsatt nordover. Det er fortsatt lokalsamfunn som kan bli berørt. Så jeg vil understreke at det fortsatt er risiko for flom, ødelagte strømledninger og kraftig vind, sa Obama.

Mørkt på Manhattan Gatene på Nedre Manhattan i New York var bekmørke inntil soloppgang tirsdag morgen. I mange av skyskraperne virker ikke heisene på grunn av strømbruddene.

- Jeg har verken vann eller gass. Jeg har gått ned 20 etasjer til bakkenivå, og nå må jeg prøve å komme meg på kontoret, sier revisoren Joseph Warburton.

Fotografen Tommy Flynn forbereder seg på mange strømløse dager hjemme.

- Jeg og kjæresten har masse vann, ferdigmat, batterier, godteri og sjokolade. Vi skal ikke noe sted, sier han.

Veltede trær ligger strødd i gatene, telefonkiosker er røsket opp fra fundamentene sine og trafikklys blåst over ende.

Ordfører Michael Bloomberg opplyser at ti personer har mistet livet i New York City.

Over åtte millioner hjem og forretninger var tirsdag uten strøm, og i tillegg til New York er også delstatene New Jersey og Pennsylvania hardt rammet.

Milliardskader Ifølge et første overslag har Sandy gjort skade for minst 45 milliarder dollar, eller 260 milliarder kroner.

Alle de tre store flyplassene i New York er stengt og vil trolig ikke åpne før torsdag. Over 16.000 avganger er blitt kansellert siden Sandy satte kursen mot den amerikanske østkysten.

Det oppholder seg alltid mange nordmenn i New York, både fastboende, studenter og turister, men det var tirsdag ikke meldt om at noen av disse var kommet til skade. Utenriksdepartementet hadde ingen tall på hvor mange norske som var i byen, får NTB opplyst.
 
(NTB)