- Obama er rett mann for jobben

Bill Clinton sammenligner Obama med 1992-utgaven av seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): Etter at Hillary fikk mye ros både av Barack Obama og mange av demokratene i landsmøtesalen for sin overbevisende omfavnelse av presidentkandidaten på tirsdag, var det knyttet stor spenning til hvordan ektemannen Bill kom til å opptre i natt norsk tid.

Men de svært bitre ordvekslingene mellom eks-presidenten og Obama-leireten fra nominasjonsvalgkampen ser nå ut til å være lagt døde, og fra talerstolen i Denver ga Clinton sin fulle støtte til Barack Obama, og nevnte ham omlag 15 ganger i talen.

Blant passasjene som dagens presidentkandidat garantert satte pris på kvelden før han selv skal tale foran nær 75 000 mennesker, var en der Clinton viste til sin egen første presidentvalgkamp for 16 år siden for å slå hull på en sentral kritikk mot Obama.

- Sammen kom vi seirende ut fra en valgkamp der republikanerne sa jeg var for ung og uerfaren til å bli landets øverstkommanderende. Høres det kjent ut? Det virket ikke i 1992, fordi vi var på den rette siden av historien. Og det kommer ikke til å virke i 2008, fordi Barack Obama er på den riktige siden av historien, sa Clinton.

Jubel
I den øredøvende jubelen fra landsmøtedelagtene og flere tusen andre tilhengere måtte Clinton flere ganger be publikum om å sette seg for å komme til orde.

- Vår nasjon har problemer på to fronter. Den amerikanske drømmen er utsatt for tungt skyts hjemme og USAs lederskap i verden er svekket. Jobben for den neste presidenten er klar; å gjenreise Den amerikanske drømmen og å gjenoppta amerikansk lederskap i verden. Alt jeg har lært har overbevist meg om én ting. Barack Obama er rett mann for jobben, sa demokraten som ennå dyrkes av mange partifeller som en av de største politikerne i deres levetid.

Clinton trakk blant annet fram synkende lønninger og jobber som forsvinner til utlandet, økende forskjeller blant folk, samt de økene utgiftene til mat og bensin.

- Og vår posisjon i verden er svekket av for mye alenegang og for lite samarbeid, oppsummerte ekspresidenten.

 OMFAVNET OBAMA:  Bill Clinton gjorde det helt klart at han støtter opp om Barack Obama i natt. Foto: AP Photo/Ron Edmonds
OMFAVNET OBAMA: Bill Clinton gjorde det helt klart at han støtter opp om Barack Obama i natt. Foto: AP Photo/Ron Edmonds Vis mer

* Les hele talen her: 

Historisk nominasjon

Tidligere på natten ble Barack Obama formelt nominert til demokratenes presidentkandidat som den første afroamerikaner i USAs historie.

Obama skal ikke tale på landsmøtet før torsdag, men dukket overraskende opp på scenen i kveld for å takke Bill og Hillary Clinton for støtten.

- Konferansen går ganske bra, synes dere ikke?, spøkte han, før han roste kona Michelle, og både herr og fru Clinton.

- Hillary rocka huset i går, hvis jeg ikke tar feil! Og Bill Clinton minnet oss om hvordan det var da vi hadde en president som faktisk brydde seg om folk, sa Obama.

Også Joe Biden, Obamas visepresidentkandidat ble formelt valgt i natt, og var på talerstolen for å takke ja til vervet.

- Jeg er ikke kjent for å være en mann av få ord, så la meg si dette så enkelt jeg kan. Ja, jeg aksepterer deres nominasjon til å stille og tjene sammen med Obama som den neste president i USA, sa han i sin første tale etter utnevnelsen.

- Obama er rett mann for jobben

I motsetning til Clinton brukte Biden mye av sin tale på å gå til detaljerte angrep på John McCain.

- McCain er min venn. Vi har kjent hverandre i tre årtier. Vi har reist verden rundt sammen. Det er et vennskap som går utenfor politikken. Men jeg er grunnleggende uenig i retningen John har tenkte å føre dette landet i, sa visepresidentkandidaten, før han hamret løs på vennen i alt fra økonomiske spørsmål og utenrikspolitikk til hvor mange ganger McCain har stemt i henhold til Bush\' ønske i senatet.

- Dette valget er enkelt. Vår tid krever mer enn en god soldat, de krever en klok leder, en leder som kan levere en endring - en endring som alle vet vi trenger, konstaterte Biden.

JUBEL: Bill Clinton ble møtt med øredøvende applaus da han gikk på scenen på demokratenes landsmøte.
STILLER SAMMEN: Barack Obama kom overraskende på scenen etter visepresidentkandidat Joe Biden sin tale i natt.