STØTTER DEMOKRATENE: Obama reiser rundt for å holde taler og inspirere før valget i november. Her holder han tale for kandidaten Richard Cordray i Cleveland, Ohio. Foto: NTB Scanpix
STØTTER DEMOKRATENE: Obama reiser rundt for å holde taler og inspirere før valget i november. Her holder han tale for kandidaten Richard Cordray i Cleveland, Ohio. Foto: NTB ScanpixVis mer

Obama advarer mot Trump

Obama er tilbake i politikken: - Jeg trenger at dere stiller opp

Tilbake i politikken etter en pause på to år.

Den tidligere amerikanske presidenten, Barack Obama, er tilbake i politikken etter å ha stått to år på sidelinja.

Nå har er han tilbake på talerstolen, og han går rett i strupen på nåværende president Donald Trump.

Ber folket stille opp

- Jeg trenger at dere stiller opp. Ikke bare jeg, men landet trenger at dere stiller opp, sa Obama fra talerstolen.

Torsdag 13. september besøkte han Cleveland for å støtte den demokratiske kandidaten Richard Cordray, som er guvernørkandidat i Ohio.

Budskapet i talen var enkelt, mener The Guardian: Ikke glem å stemme, for alternativet med å sitte hjemme i sofaen er mye farligere.

Det republikanske partiet i Ohio var imidlertid ikke like fornøyd med budskapet til den tidligere presidenten.

«Så Obama kommer til Ohio for å hjelpe @RichCordray i valgkampen, og tror det er en lur avgjørelse å angripe President Trump? Han må ha glemt at Trump vant i Ohio med mye større margin enn ham selv. Ohio har det bedre nå, takket være @realDonaldTrump», skrev det republikanske partiet i Ohio på Twitter.

Obama har allerede offentliggjort en skriftlig anbefaling av 81 kandidater til guvernører, kongressmenn, senatorer, samt en liste over 40 kandidater til delstatsforsamlingene.

Kalenderen til den tidligere presidenten er foreløpig ikke hugget i stein, men talspersonen for den tidligere presidenten, Katie Hill, sier til The Guardian at Obama kommer til å prioritere samlinger som kan spille en avgjørende rolle for å vinne Kongressen og Senatet ved mellomvalget i november.

- Trump er symptomet

Mens Trump tidligere har rast mot Obama i mediene, har den tidligere presidenten forholdt seg rolig. De få gangene han har uttalt seg, har han for det meste gjort det i skriftlig form.

Under en tale Obama holdt i Illinois tidligere denne måneden, nevnte han likevel Trump ved navn hele to ganger. Han snakket om politikk som spilte på «frykt og avsky», og sa at Trump sine avfeielser av demokratiske normer var en betydelig trussel mot dagens velferdssamfunn.

- Det startet ikke med Donald Trump. Han er symptomet, men ikke årsaken, sa Obama fra talerstolen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

OBAMA: Tidligere president, Barack Obama, kom med ny kritikk av Donald Trump i en tale han holdt for studenter i Illinois fredag kveld. Video: CNN Vis mer

Trump henviste tilbake til denne talen da han besøkte North Dakota og fortalte publikum at han forsøkte å se på Obamas tale, men dessverre sovnet underveis.

Mener han må navngi fienden

Jim Manley, en strateg for demokratene, mener det var effektivt og riktig av Obama å nevne Trump ved navn.

- Dette valget kommer i hovedsak til å handle om Trump. Om du skal inn i bokseringen, må du rett og slett navngi fienden, sier han til The Guardian.

Også republikanerne ønsker den tidligere presidenten velkommen tilbake til politikken, og vil ikke si at de føler seg truet av Obamas tilstedeværelse før mellomvalget.

Lanhee Chen, som blant annet hjalp til under Mitt Romneys presidentvalg, tror Obama kan få vanskeligheter med å skape like mye engasjement nå, som han gjorde da han selv stilte til valg i 2008.