Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Obama er virkelighetsfjern

Forholdet mellom Israels statsminister Netanyahu og USAs president Obama på kollisjonskurs. I dag møtes de to til et iskaldt møte i Det hvite hus.

FOR 1967-GRENSER: President Barack Obamas uttalelse om at 1967-grensene bør gjelde, har høstet krasse reaksjoner i Israel. Foto: Reuters/Jim Young/Scanpix
FOR 1967-GRENSER: President Barack Obamas uttalelse om at 1967-grensene bør gjelde, har høstet krasse reaksjoner i Israel. Foto: Reuters/Jim Young/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Barack Obama har aldri vært på noen topp, og alt tilsier at de ikke stoler på hverandre, skriver The New York Times.

Forholdet har ikke blitt varmere av at Obama i sin Midtøsten-tale sa at enhver avtale om en palestinsk stat må baseres på grensene fra 1967 og felles enighet om bytte av landområder.

Men ifølge den amerikanske avisa har Obama sagt til sine nærmeste rådgivere og allierte at han ikke tror at Netanyahu noen gang vil være villig til å gjøre det som skal til for å komme fram til en fredsavtale.

- Virkelighetsfjern Samtidig mener Netanyahus nærmeste at Obama er virkelighetsfjern og uten forståelse for realitetene i Midtøsten, melder israelske Yedioth Ahronoth.

Israels statsminister dro torsdag kveld til USA, og skal møte den amerikanske presidenten i Det hvite hus fredag. Ifølge avisas kilder vil statsministeren konfrontere Obama på Israels synspunkter.

Reagerte på Obamas uttalelser Før Netanyahu dro til Washington i går kveld, gikk han ut med en uttalelse etter Obamas tale. I en pressemelding gjorde han klart at Israel ikke bør bli bedt om å trekke seg tilbake til 1967-grensene.

Han understreker at Israel vil motsette seg en tilbaketrekning til grenser han mener det ikke er mulig å forsvare, og dessuten ville store israelske befolkningssentra bli liggende utenfor Israel.

- En palestinsk stat kan ikke komme på bekostning av Israels eksistens, sa Netanyahu i uttalelsen.

Han sier i pressemeldingen at han vil be Obama bekrefte et løfte forgjengeren George W. Bush ga om at USA ikke vil be Israel om å trekke seg tilbake til 1967-grensene eller trekke ut bosetningene.

MANGE FULGTE MED: Her følger palestinere med på president Barack Obamas tale om Midtøsten på en butikk i Gaza i går. Foto: Reuters/Ismail Zaydah/Scanpix
MANGE FULGTE MED: Her følger palestinere med på president Barack Obamas tale om Midtøsten på en butikk i Gaza i går. Foto: Reuters/Ismail Zaydah/Scanpix Vis mer

Ifølge The New York Times skal USAs utenriksminister Hillary Clinton ha fått en rasende Netanyahu på telefon bare timer før Obamas tale, der han reagerte på presidentens plan om å annerkjenne 1967-grensene.

Nye byggeplaner Dagen før Netanyahus møte med Obama, ble det kjent at israelske myndigheter har godkjent byggingen av over 1500 nye boliger for jødiske bosettere i Øst-Jerusalem, melder NTB.

Innenriksdepartementets planleggingskomité ga sin godkjenning til byggeprosjektet torsdag, ifølge den israelske organisasjonen Ir Amim, som jobber for at palestinere og israelere sammen skal dele Jerusalem.

Avgjørelsen innebærer at det bygges 620 hjem i bosetningen Pisgat Ze?ev og ytterligere 900 i Har Homa, skriver nyhetsbyrået AFP.

AVVISER OBAMAS FORSLAG: Statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AFP PHOTO/Gali Tibbon/Scanpix
AVVISER OBAMAS FORSLAG: Statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AFP PHOTO/Gali Tibbon/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media