Obama erklærer seg som presidentkandidat

Stiller som kandidat i det amerikanske presidentvalget i 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Demokraten Barack Obama erklærte lørdag at han ønsker å stille som kandidat i det amerikanske presidentvalget i 2008.

Obama håper å bli USAs første svarte president, og talen hvor han erklærte sitt kandidatur, ble holdt foran den lovgivende forsamlingen i Springfield i delstaten Illinois, hvor Abraham Lincoln i sin tid begynte sin kamp for å avskaffe slaveriet.

Den 45 år gamle senatoren lovte også å trekke USA ut av Irak og å bedre kårene for fattige amerikanere i talen til flere tusen ivrige tilhengere i Springfield.

- Det er på tide å bringe soldatene våre hjem. Det er tid for å innrømme at ikke noe antall amerikanske liv kan løse de politiske motsetningene som ligger ved roten til andre menneskers borgerkrig, sa Obama.

Videre lovte han å styrke kampen mot klimaendringene og å sikre helsetjenester til alle amerikanere.

Obama ble valgt inn i USAs senat i 2004 med en oppslutning på over 70 prosent av stemmene. Da hadde han åtte år bak seg i senatet i Illinois, og han ble en av partiets frontfigurer etter å ha holdt hovedtalen på landsmøtet i 2004.

Han er det eneste svarte medlem av det nyvalgte senatet, som kom sammen i januar i år. Og ifølge oversikter fra Kongressen har bare fire tidligere medlemmer av denne forsamlingen vært afroamerikanere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer