Obama erklærer seg som presidentkandidat

Stiller som kandidat i det amerikanske presidentvalget i 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokraten Barack Obama erklærte lørdag at han ønsker å stille som kandidat i det amerikanske presidentvalget i 2008.

Obama håper å bli USAs første svarte president, og talen hvor han erklærte sitt kandidatur, ble holdt foran den lovgivende forsamlingen i Springfield i delstaten Illinois, hvor Abraham Lincoln i sin tid begynte sin kamp for å avskaffe slaveriet.

Den 45 år gamle senatoren lovte også å trekke USA ut av Irak og å bedre kårene for fattige amerikanere i talen til flere tusen ivrige tilhengere i Springfield.

- Det er på tide å bringe soldatene våre hjem. Det er tid for å innrømme at ikke noe antall amerikanske liv kan løse de politiske motsetningene som ligger ved roten til andre menneskers borgerkrig, sa Obama.

Videre lovte han å styrke kampen mot klimaendringene og å sikre helsetjenester til alle amerikanere.

Obama ble valgt inn i USAs senat i 2004 med en oppslutning på over 70 prosent av stemmene. Da hadde han åtte år bak seg i senatet i Illinois, og han ble en av partiets frontfigurer etter å ha holdt hovedtalen på landsmøtet i 2004.

Han er det eneste svarte medlem av det nyvalgte senatet, som kom sammen i januar i år. Og ifølge oversikter fra Kongressen har bare fire tidligere medlemmer av denne forsamlingen vært afroamerikanere.

(NTB)

VIL UT AV IRAK: Obama vil ha de amerikanske styrkene ut av Irak. Det sa han da han annonserte sitt presidentkandidatur i Springfield, Illinois i dag.