Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barack Obama:

Obama-familiens luksusliv etter Det hvite hus

Millionene, boksjokket og konflikten med Donald Trump.

JOMFRUØYENE: En video av Barack Obama som står på wakeboard sammen med Richard Branson, går sin seiersgang på nettet. Hvor god balanse har egentlig den tidligere presidenten? Video: JackBrockway/Virgin.com via CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. januar 2017 var det over. Et teselskap, et brev med lykkønskninger til Donald Trump og et lite «takk» til pressen markerte slutten på åtte år med Barack Obama i Det ovale kontor.

Nå - ett år og åtte måneder seinere - er han aktuell med norgesbesøk. Onsdag ettermiddag ble han intervjuet foran 3000 tilskuere under «Oslo Business Forum» som arrangeres på Hellerudsletta på Skjetten.

Intervjuet brukte han blant annet til å skryte hemningsløst av Norge - «et lite, effektivt land» som han har spøkt med at «burde styre alt».

I tida mellom disse to begivenhetene har det skjedde mye i Obamas liv:

Han har tjent millioner på foredrag, bokavtale og presidentpensjon. Men det har også vært intriger. Ei bok om kokainbruk og utroskap sjokkerte, mens konflikten med Donald Trump nylig tok en overraskende vending.

HAR MED SEG GAVE: En stor politieskorte fulgte Donald Trump til Det hvite hus. Der ble han og Melania tatt imot av Obama-paret. Video: CNN Vis mer

Flyttet tre kilometer

- Jeg har hørt meg selv snakke så pokkers lenge nå, og vil at det skal være stille en stund. Så vil jeg skrive, og tilbringe masse tid med jentene mine, fortalte Obama til Washington Post like etter at han trådte ut av Det ovale kontor.

De flyttet ikke så langt, men kontrastene til presidenthverdagen var likevel store. Både kona Michelle (54) og dattera Sasha (17) flyttet sammen med ekspresidenten til en luksuriøs teglsteinsvilla bare tre kilometer fra Det hvite hus.

Eldstedattera Malia (20) tok derimot med seg flyttelasset til New York, hvor hun skulle gjennomføre et utplasseringsprogram før college.

Under dagens intervju ble det klart at barna har høstet frukter av skolegangen. Obama avslørte nemlig at de er smartere enn ham på enkelte emner.

- Det er støtende. Jeg pleide å være mye smartere enn dem, sa han lattermildt.

Etter noen måneder med leie, ble den 750 kvadratmeter store villaen kjøpt for omtrent 70 millioner kroner.

Normen er at presidenter flykter fra Washington etter at de går av, men Obama-familien ville vente til yngstedattera Sasha var ferdig med videregående skole.

Late dager på ferie

Bare fem dager etter Obama tok farvel med Det hvite hus, befant han og Michelle seg på øya Necker Island som tilhører De britiske jomfruøyene. Ifølge Huffington Post starter døgnprisen på snaue 700 000 kroner. Da får du imidlertid leie hele øya, som har plass til maksimalt 30 gjester.

Like etter ferierte ekspresidenten også i Palm Springs på Hawaii. Feriedagene ble blant annet brukt til golfspilling og kiting.

SPENNENDE MØTE: Under ett intervju mellom Michelle Obama og Oprah Winfrey fortalte førstedamen åpenhjertig om sitt første møte med Melania Trump. Video: CNN. Vis mer

Millionpensjon

Selv om feriene har kostet litt, har nok ikke Obama brukt opp alle sparepengene sine. I tillegg til den årlige presidentpensjonen på omtrent 1,5 millioner kroner i året, har han håvet inn på både foredrag og bokavtale.

Omtrent en måned etter at Barack og Michelle forlot Det hvite hus, signerte de en bokkontrakt verdt omtrent 530 millioner kroner.

Et par måneder etter det igjen ble det avslørt at Obama tok 3,5 millioner for å holde en tale på en helseforsikringskonferanse. Beløpet skal også ha vært det samme da han holdt en tale under et arrangement for nettverket A & E i april 2017.

Det skapte reaksjoner blant egne:

- Jeg synes det er uheldig. President Obama er nå en privat borger, og han kan gjøre alt han vil, men jeg synes det er uheldig, sa Bernie Sanders.

Apropos taler: I mai samme år møtte Obama Gunnhild Stordalen under matinnovasjonskonferansen Seeds & Chips i Milano.

I mai i år ble det også kjent at Obama-paret har signert en flerårig avtale om å produsere filmer og serier for Netflix. Det er derimot ikke kjent hva paret får for avtalen.

- SURREALISTISK: Birgit Liodden er kommunikasjonsdirektør for Oslo Innovation Week, og er den heldige utvalgte som skal få intervjue Barack Obama i én time - foran 3000 mennesker. Reporter: Angelica Hagen. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Boksjokket

Samme måned var det klart for et realt boksjokk. I en omfattende biografi skrevet av den Pulitzer-vinnende journalisten David J. Garrow, ble det tegnet et nytt bilde av ekspresidenten.

Blant annet kommer det fram at han fridde til en annen kvinne, Sheila Miyoshi Jager, før han traff Michelle som seinere ble USAs førstedame.

Jager og Obama bodde sammen i Chicago i to år på 80-tallet.

- Vinteren 1986, da vi var på besøk hos foreldrene mine, spurte han meg om vi skulle gifte oss, sier Jager i boka og hevder at hun takket nei fordi hun følte seg for ung til å inngå ekteskap. På det tidspunktet var hun 23 år.

Jager hevder samtidig at hun fortsatte å treffe Obama i ett år mens han samtidig innledet et forhold til den daværende Michelle Robinson.

Narkotika

En annen ekskjæreste, Genevieve Cook, møtte Obama i New York i 1983. I boka kommer hun med oppsiktsvekkende anklager om hans forhold til narkotika.

Hun hevder at han brukte kokain mens de var sammen, noe som strider med Obamas tidligere uttalelser om at han sluttet med det i tenåra.

- For hver femte linje noen andre tok, tok han en halv linje, sier Cook. Hun og Obama skal også ha røyket marihuana sammen på fester.

Obama ønsket ikke å kommentere innholdet i boka. Men under dagens intervju bekreftet han at han hadde det «mye moro» i tenåra.

Som tenåring var jeg ikke det. Jeg hadde altfor mye moro og kom i for mye trøbbel, avslørte Obama.

Videre sa han at han brukte for mye tid på å lese, skrive og ta lange turer i 20-åra. Og at om han kunne gitt seg selv et råd, ville han sagt: «Slapp av, snakk med jenter og gå ut for å danse.»

PÅ NORSK JORD: Slik så det ut idet Barack Obama ankom Norge. Video: Hans Arne Vedlog / Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Trump-konflikten

Barack Obamas konflikt med sin arvtaker Donald Trump har vært lang og innholdsrik.

Trump har blant annet vær en av frontfigurene i den såkalte «birther»-bevegelsen, som hevdet at Barack Obama ikke var født i USA, og derfor ikke kunne være USAs president.

Men Obama harselerte med Trump under korrespondentmiddagen i 2011.

- Ingen er mer fornøyd med at vi kan legge dette bak oss enn «The Donald». Og det er fordi han endelig kan gå tilbake til å fokusere på sakene som betyr noe. Som for eksempel, var månelandingen juks? Hva skjedde egentlig i Roswell? Og hvor er Biggie og Tupac?

Men etter Donald Trump vant valgkampen i 2016, fulgte en usedvanlig hyggelig samtale med Obama. Sistnevnte sa blant annet at han ville hjelpe Trump til å lykkes, eller som han formulerte seg: «For lykkes du, så lykkes landet».

- Hvis det hadde vært opp til meg, kunne møtet ha vart mye lenger, responderte Trump.

Nevnte ham ikke ved navn

Så ble det stille. I lang tid holdt Obama seg unna de største politiske kontroversene, men det siste halvåret har han blitt betydelig mer aktiv igjen.

Gjennomgangstonen i Obamas taler har vært at han har kritisert tendenser i samfunnet, men svært sjeldent nevnt Trump ved navn. Noe som også gjentok seg under intervjuet i Norge.

Der kom han med et klimastikk til den nåværende administrasjonen, som tydelig var rettet mot Donald Trump.

I opptakten til det kommende mellomvalget har han kommet tilbake til politikken for fullt. Og forklarte tidligere denne måneden hvorfor han har holdt seg i skyggen:

- Sannheten er at jeg etter åtte år i Det hvite hus hadde behov for litt tid på tomannshånd med Michelle (Obama, journ.anm.), hvis vi skulle fortsette å være gift. Jeg ville også bruke mer tid sammen med døtrene mine, som plutselig har blitt voksne, sier Obama.

TØRKET TÅRER: Barack Obama måtte tørke tårer da han på kortfattet vis takket kona Michelle. VIDEO: CNN Vis mer

Kvesset klørne

Så gjorde han det som mange mener at viser at han har kvesset klørne. Han nevnte Trump ved navn - ikke bare én, men to ganger.

Han snakket om politikk som spilte på «frykt og avsky», og sa at Trumps motstand mot demokratiske normer var en betydelig trussel mot dagens velferdssamfunn.

- Det startet ikke med Donald Trump. Han er symptomet, men ikke årsaken, sa Obama fra talerstolen.

Så hvordan responderte Trump? Jo, han uttalte at han forsøkte å se Obamas tale, men dessverre sovnet underveis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!