FIKK IKKE TVERRPOLITISK STØTTE: Barack Obama fikk ikke med seg republikanerne på den nye krisepakka. Men på grunn av demokratenes solide flertall vil den bli godtkjent uansett. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix
FIKK IKKE TVERRPOLITISK STØTTE: Barack Obama fikk ikke med seg republikanerne på den nye krisepakka. Men på grunn av demokratenes solide flertall vil den bli godtkjent uansett. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/ScanpixVis mer

Obama får ikke republikansk støtte til krisepakke

Drømmen om samarbeid knust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den økonomiske krisa ser bare ut til å forverres i USA.

Et svært dramatisk eksempel er mannen som drepte hele familien sin og seg selv i California i går, angivelige fordi han hadde mistet jobben.

Arbeidsledigheten stiger kraftig, de store blifabrikkene er truet av konkurs og boligmarkedet ser ikke ut til å bedres.

Representantenes hus ventes å gi president Barack Obama hans første viktige seier når krisepakken på nesten 900 milliarder dollar blir vedtatt.

Drømmen knust

Barack Obama håper å kunne snu den amerikanske skuta med den nye krisepakka på 825 milliarder dollar.

Han håpet også å kunne få med seg republikanerne på løsningen, for å få en best mulig krisepakke med bred politisk oppslutning. Men den drømmen ble knust, på tross av at Obama selv kom til Kongressen i egen person for å be republikanske kongressledere om støtte til den enorme krisepakken.

Anerkjente Politico.com skriver at møtet mellom Obama og de republikanske politikerne i Kongressen ikke akkurat var en «match made in heaven».

Det på tross av at han lovet å ikke øke størrelsen på offentlig sektor bare for å gjøre det, samt at han ertet republikaner-lederen John A. Boehner for sistnevntes golfsving.

Obamas rival fra presidentvalgkampen, John McCain, gikk tidlig i uka ut og sa at han ikke støttet krisepakka, og etterpå har flere andre toneangivende republikanere hengt seg på.

I et forsøk på å få republikansk støtte har Obama, mot mange demokraters råd, inkludert skattelette for hundrevis av milliarder til vanlige folk i pakken.

Mange demokratiske kongressmedlemmer mener skattelette er et lite effektivt virkemiddel for å få fart på økonomien og vil heller ha enda mer investeringer i infrastruktur for å skape arbeidsplasser.


Vedtas uansett

Tirsdag vedtok flere komiteer i Senatet, mot stemmene til de fleste republikanerne, forskjellige deler av pakken som i utgangspunktet var på hele 825 milliarder dollar, hvorav 550 milliarder til investeringer og velferdstiltak og 275 milliarder til skattelette.

Dermed åpnes det for debatt i plenum før Senatet i neste uke ventelig vedtar hele pakken, som for øvrig etter komitébehandlingen kan ha vokst til 887 milliarder dollar.

Obama håper hele pakken, som har som formål å skape eller opprettholde 4 millioner arbeidsplasser og få fart på en kriserammet økonomi, blir vedtatt innen midten av februar.


Ønsker tverrpolitisk støtte

Det er ikke tvil om at pakken blir vedtatt onsdag ettersom Demokratene har klart flertall i begge Kongressens kamre.

Men for Obama er det viktig med tverrpolitisk oppslutning for å gi maksimal legitimitet til en så viktig pakke, som blir den største noensinne i Kongressen og som bidrar til en enorm økning av budsjettunderskuddet.

Ikke minst er det greit med republikansk støtte om det viser seg at pakken ikke oppnår sitt formål og økonomien fortsetter nedover.


Dårlig forhold til demokratiske ledere

I møtet med de republikanske kongresslederne tirsdag gjorde Obama det klart at han lytter til deres klager og er enig i deres bekymringer.

- Ingen er mer bekymret for underskuddet og gjelden enn jeg er. Historiens dom over meg beror på hva jeg etterlater meg, sa han til kongresslederne som er urolige for at budsjettunderskuddet og utenlandsgjelda går til himmels.

Men allerede før møtet hadde de republikanske lederne bedt partigruppen om å gå imot pakken. Republikanernes mindretallsleder John Boehner sa at han ikke kan stemme for pakken slik den nå foreligger.

- Vi er ikke bare opptatt av lavere skatter, sa han ifølge nyhetsbyrået AP.
Republikanerne har et de siste årene hatt et svært dårlig forhold til de to toneangivende demokratene Nancy Pelosi, flertallslederen i Representantenes hus, og Harry Reid, flertallslederen i Senatet.

Enkelte republikanere peker også rett på Pelosi og Reid når de forklarer hvorfor de er mot krisepakken slik den foreligger nå.

- Det handler ikke om hans innsats (Obamas), men hva Pelosi har gjort med pakka, sier den republikanske politiken Kay Granger fra Texas.

På spørsmål fra Politico.com om hva som er skjedd med Obamas «honeymoon», svarer Patrick McHenry slik:

- Spør Pelosi.

Men republikanerne sliter mer med hvordan de skal forholde seg til den nye presidenten, som enn så lenge er populær i befolkningen og til og med godt likt av mange som stemmer på republikanerne.

Time.com skriver at republikanernes avslag nå, som skjer på tross av Obamas iherdige forsøk på å få til et samarbeid, er et tydelig signal til Obama om at republikanerne ikke vil gi ham en altfor enkel reise.

Stadig verre krise

Krisepakken kommer på et avgjørende tidspunkt for USA. Som følge av den globale finanskrisen, som startet med råtne boliglån i USA, gikk 2,5 millioner jobber tapt i fjor.

Hittil i januar har en lang rekke store amerikanske selskaper varslet nye masseoppsigelser og permitteringer, og det er før man vet om bilindustrien overlever krisen. Går den under, blir minst 3 millioner jobber borte.

Utad sier Obama at han forstår republikanernes innvendinger, men han mener at situasjonen er så alvorlig at det trengs umiddelbar handling uten politisk krangling.

- Min viktigste melding nå er at statistikken hver eneste dag viser hvor alvorlig situasjonen er. Jeg venter ikke full oppslutning fra mine republikanske kolleger. Men jeg håper likevel vi kan sette politikken til side og gjøre det som trengs for det amerikanske folk, sa Obama.


Tester Obama

Republikanerne, som bruker pakken for å teste ut for mye den nye presidenten kan påvirkes og for å bygge seg selv opp igjen etter et knusende valgnederlag, takker Obama for den utstrakte hånden, men lover ingenting.

- Det eneste denne stimuleringspakken stimulerer, er en større stat og høyere gjeld. Den meldingen hørte presidenten i dag, sa nummer tre i det republikanske hierarkiet i Representantenes hus, Mike Pence.

(Dagbladet.no/NTB)

UPOPULÆRE BLANT REPUBLIKANERNE: Nancy Pelosi og Harry Reid (til høyre), her fotografert sammen med senator Richard Durbin, etter et møte med Obama i Det hvite hus. Foto: AP Photo/Ron Edmonds/Scanpix
UPOPULÆRE BLANT REPUBLIKANERNE: Nancy Pelosi og Harry Reid (til høyre), her fotografert sammen med senator Richard Durbin, etter et møte med Obama i Det hvite hus. Foto: AP Photo/Ron Edmonds/Scanpix Vis mer