Obama får støtte fra John Kerry

Stikker John Edwards i ryggen og vrir kniven rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MASSACHUSETTS (Dagbladet.no): John Kerry, en av de mest kjente og respekterte politikerne blant demokratene, sendte i dag ut en epost, der han kunngjør at han støtter Barack Obamas forsøk på å bli partiets presidentkandidat.

I eposten som Dagbladet.no har fått, heter det blant annet.

- I feltet av fine demokratiske kandidater, kan, bør og vil den neste presidenten i USA hete Barack Obama.

- Med hans lederskap kan vi bygge enkle drømmer, og vi kan snu millioner av små mirakler til virkelige endringer for landet vårt.

I eposten, der det blant annet er en link til hvordan mottakerne kan bidra økonomisk til Obama-kampanjen, drar Kerry spesielt fram Obamas folkelige bakgrunn.

- Han har visdommen fra det virkelige liv, kombinert med intellektet til en mann som har tenkt ordentlig gjennom utfordringene vi star overfor, heter det i eposten.

- Stor betydning

Nyheten kommer to dager etter at Obama tapte mot Hillary Clinton i New Hampshires primærvalg - en bitter kveld for optimistiske Barack-tilhengere.

KJÆRKOMMEN STØTTE: Det er en stor nyhet for Obama-leiren at en av det demokratiske partiets fanebærere nå blir en del av kampanjen. Arkivfoto: RON EDMONDS / AP
KJÆRKOMMEN STØTTE: Det er en stor nyhet for Obama-leiren at en av det demokratiske partiets fanebærere nå blir en del av kampanjen. Arkivfoto: RON EDMONDS / AP Vis mer

Demokratenes forrige presidentkandidat er i dag komitéleder i Senatet. Selv om John Kerry tapte valget mot George W. Bush i 2004, er Massachusetts-senatoren regnet som en svært populær skikkelsene i det demokratiske partiet, og Obamas valgkampledere mener Kerrys omfavnelse gir en kraftig vitamininnsprøytning.

- Kerry har en email-liste med millioner av adresser, konstaterer en kilde i Obama-leiren overfor CNN, for å understreke hvilken påvirkningskraft eks-presidentkandidaten ennå har.

Å få med den drevne partiprofilen på laget kan gi et svært utvidet kontaktnett og store penger i krigskassa når Kerry ber om hjelp fra sine tidligere bidragsytere. Samtidig er den symbolske støtten betydningsfull i forhold til demokrater som er skeptisk til om Obama er presidentmateriale.

- Kjernevelgere liker Kerry og ser på ham som en seriøst person. Hvis han sier Obama er "klar", vil det forsikre mange som har vært usikre, mener en av Kerrys medarbeidere Ifølge Washington Post.

Det er rundt et år siden Kerry besluttet at han selv ikke kom til å stille som presidentkandidat. Siden har han markert seg blant annet som kraftfull motstander av Irak-krigen og som miljøforkjemper.

Dårlig dag for Edwards

Kunngjøringen vil ifølge AP bli gjort av Kerry selv på College of Charleston i South Carolina, den antatt viktigste delstaten for demokratene de neste tre ukene.

Den svært offentlige omfavnelsen av Obama kommer trolig som en skuffelse for John Edwards, som var Kerrys visepresidentkandidat i 2004. I tillegg skjer altså kunngjøringen på Edwards\' hjemmebane - delstaten der han ble født, og samme sted der han vant et primærvalg mot nettopp Kerry for fire år siden.

Dagens store begivenhet for Obama kommer imidlertid ikke helt uventet. Det var Kerry som valgte den lite kjente, unge Illinois-senatoren til å holde hovedtalen på demokratenes nasjonale kongress før valget i 2004.

• Les hele talen hos Washington Post, eller se videoopptaket på YouTube.

Den oppsiktsvekkende talen ble kommentert langt utenfor USAs grenser, og gjorde Obama til politisk superstjerne nærmest over natta.

Ifølge New York Times har Kerrys støtte til Obamas valgkamp vært på trappene i flere uker, men skal ha blitt utsatt til etter valgene i Iowa og New Hampshire fordi valgkampstrategene var usikre på utfallet av nyheten på dette stadiet.

Valgkamp for fullt igjen

Etter nesestyveren i New Hampshire fikk Obama knapt en hel natts søvn før valgkampen var i gang igjen. Morgenen etter samlet han inn valgkamppenger på et arrangement for bidragsytere i hjembyen Chicago, og nå kommer han til å sette inn store ressurser i South Carolina.

Samtidig fikk Obama i går en svært god nyhet, da en av de største fagforeningen i Nevada gikk ut og kunngjorde sin støtte. Den entusiastiske omfavnelse fra Culinary Workers Union og deres 60 000 medlemmer i Nevada kan vise seg å bli avgjørende når delstaten gjennomfører sitt nominasjonsvalg 19. februar.

Også fagforeningens moderorganisasjon, Unite Here, med 450 000 medlemmer nasjonalt, er nå med på Obamas lag.

Etter Hillarys overraskende "comeback" i New Hamsphire, som var stikk i strid med praktisk talt alle meningsmålinger, er alt igjen åpent i demokratenes nominasjonsprosess. Den er ventet å bli avgjort 5. februar, da 22 delstater avholder sine primærvalg på samme dag.

<B>MEN DET VAR DEN GANG:</B> John Edwards, som kjemper mot Obama i primærvalgene, var Kerrys visepresidentkandidat i 2004. Han er nok ingen glad sørstatsmann i dag.