Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama får sviende NSA-kjeft av egne rådgivere

De mener overvåkingen han forsvarer er ulovlig og uten verdi.

SVIENDE KRITIKK: President Barack Obama får en krass irettesettelse fra sitt eget rådgivningsorgan. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
SVIENDE KRITIKK: President Barack Obama får en krass irettesettelse fra sitt eget rådgivningsorgan. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Privacy and Civil Liberties Oversight Board - et organ oppnevnt av president Barack Obama for å gi ham råd om personvern og borgerrettigheter - kommer i dag med en rapport om den massive overvåkingen til National Security Agency (NSA). Rapporten er knusende, ifølge en rekke medier.

- NSA-programmet som samler inn data fra nesten alle telefonsamtaler i USA er ikke lovlig, skriver organet i rapporten.

Dessuten mener de at overvåkingen ikke har bidratt til å forhindre terrorisme - noe som har vært målet.

- Vi har ikke klart å identifisere et eneste tilfelle med trusler mot USA hvor programmet har hartt en konkret betydning for antiterroretterforskningen, skriver Privacy and Civil Liberties Oversight Board, ifølge CNN.

Se tidslinja over Edward Snowden-saken.

Sviende kritikk Med andre ord mener de at det enormt kostbare og omfattende overvåkingsprogrammet verken har vært lovlig eller at det har bidratt til å forhindre terrorisme, ifølge rådgivningsorganet.

De skriver riktignok at programmet har bidratt til å identifisere én terrorist på de siste sju åra, men at denne personen uansett ville ha blitt funnet uten NSA-programmet.

Privacy and Civil Liberties Oversight Board har ingen juridisk makt, så deres anbefalinger vil ikke forandre amerikanske myndigheters praksis på samme måte som en domstolsbeslutning, men rapporten er en sviende irrettesettelse av Obama, som har forsvart lovligheten til programmet.

Organet ble opprettet etter 11. september 2001, og et flertall av de fem medlemmene med bakgrunn fra Det hvite hus og etterretningsorganisasjonene mener NSA-overvåkingen vekker grunn til bekymring.

NSA-programmet, som ble avslørt av Edward Snowden, innebærer at millioner av telefonsamtaler, hvilke telefonnumre samtalene er mellom, samt tidspunktet og hvor lenge de varer blir registrert av NSA hver dag.

- Programmet mangler et juridisk grunnlag under seksjon 215, impliserer bekymringer knyttet til grunnlovens første og fjerde paragraf, skaper alvorlige trusler mot personvernet og borgerrettighetene og har bare vist seg å ha en begrenset verdi, skriver organet i rapporten.

Grunnlovens første paragraf skal sikre ytringsfriheten, og den fjerde skal sikre at folk ikke blir ransaket uten skjellig grunn til mistanke.

Obama ikke enig I forrige uke varslet Obama endringer i NSA-programmet basert på forslag fra en uavhengig ekspertgruppe han selv hadde nedsatt.

Blant annet skal NSA nå måtte spørre en dommer hver gang de ønsker å analysere dataene de samler inn. De skal også etter hvert miste jobben med å oppbevare alle dataene.

Men samtidig understreket Obama at det var viktig å opprettholde programmet.

- Ekspertgruppa har ikke gitt noen indikasjoner på at denne databasen med vilje er blitt misbrukt. Jeg mener det er viktig at behovene dette programmet er designet for å møte, blir bevart, sa Obama.

Obamas talskvinne, Caitlin Hayden, opplyser til Reuters at Det hvite hus har møtt med Privacy and Civil Liberties Oversight Board og gått gjennom et utkast til rapporten.

- Vi ser fram til at den blir offentliggjort og forventer å ta den med som en faktor i vår tenkning rundt disse spørsmålene framover. Men vi er uenige i organets analyse av legaliteten til programmet, sier Hayden.

Hele Norges coronakart