- Obama får terningkast 6 for sin tale

Men manglet setningen som brenner seg fast, mener noen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): IFS-forsker og ekspert på amerikansk sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk, Svein Melby, så Barack Obamas innsettelsestale, og sier til Dagbladet.no at den imponerte han.

- Dette var Obama på sitt beste. Det var en mektig tale med et kraftfullt budskap om nasjonalt samhold. Obama ga klart uttrykk for at landet har havnet i uføre sammen - men at nasjonen også skal komme seg ut av det sammen, sier Melby.

- Hvilket terningkast får talen?

- Dette var en tøff tale, og den kom på helt riktig tidspunkt. Det er nærliggende å gi Obama terningkast seks for talen, sier Melby.

Les hele den historiske talen

Ett hovedbudskap
Melby forteller at han opplevde at talen hadde ett hovedbudskap.

- Det gjennomgripende temaet er budskapet om nasjonalt samhold. Obama ga tydelig uttrykk for at nasjonen trenger et kollektivt løft for å komme seg ut av store, reelle problemer. Han appellerte til samhold, og ga dessuten uttrykk for et ønske om å legge smålig partipolitisk taktekkeri bak seg, sier Melby.

Forskeren forteller videre at han opplevde deler at talen som et angrep på George Bushs politikk.

- Jeg opplevde at Obama kom med en kraftig dom over Bush og hans politikk i denne talen. Han gikk tydelig til angrep på forgjengerens prioriteringer, særlig når det gjaldt hans bruk av militærmakt, sier Melby.

USA skal tilbake til å lede
Ifølge Melby ga Obama også utrykk for at USA igjen er rede til å fronte felles problemer verden over.

- Obama uttrykte et ønske om å ha dialog og snakke med alle, uten å gi noen ultimater på forhånd. Ifølge Obama er USAs styrke dets ideer. Han ønsker at USA skal lede der de ikke har ledet de siste årene, som blant annet innen miljø og teknologi, sier Melby.

Historiker Geir Lundestad synes også talen var god.

- Dette var en tale i beste amerikanske ånd. Jeg vil ikke gi den noe terningkast, men synes at den var svært god. Jeg savner imidlertid den klare setningen som som man ofte husker fra en så viktig tale, sier Lundestad til Dagbladet.no.

USA begeistret
Også i USA er begeistringen over Obamas tale høy. Han forbereder amerikanerne på problemene de står foran, men uttrykker håp, mener kommentatorene.

TOMMELEN OPP:  Ingen tvil om hva Sasha Obama synes om pappaen sin. Her får Obama tommelen opp etter talen. Foto: AP Photo/Susan Walsh/Scanpix
TOMMELEN OPP: Ingen tvil om hva Sasha Obama synes om pappaen sin. Her får Obama tommelen opp etter talen. Foto: AP Photo/Susan Walsh/Scanpix Vis mer

- Fra det øyeblikket Obama ankom the innsettelseseremonien, mens han ble tatt i ed og mens han holdt innsettelestalen sin så det ut som han hadde vekten av verden på sine skulder, sier Ron Bonjean, en republikansk strateg.

- Det er fordi han faktisk har det, og president Bush så nesten lettet ut over å bli kvitt ansvaret, sier han til Politico.com.

- Denne republikaneren (snakker om seg selv) ble rørt både av Obamas utrolige tale og det utrolige oppmøtet til tross for kulda. I talen er Obama smart nok til å senke forventningene. I morgen slutter feiringen av USAs 44. president og da starter arbeidet. Vi får bare håpe at de andre demokratene i Kongressen vil gjøre som Obama og samarbeide med republikanerne om å løse Amerikas problemer,  skriver han. 

Han får støtte av flere.

- President Obamas innsettelsestale var den kraftigste og mest rørende talen jeg noen gang har hørt fra en president, sier Steven G. Calabresi, jusprofessor ved Northwestern University.

- For å sitere Thomas Jefferson, i dag er vi alle Demokrater, vi er alle Republikanere. President Obama er president for alle amerikanere og han strakk seg ut til alle amerikanere i talen sin, sier han.

Brast i tårer
For noen betydde dagen mer enn andre. En rekke svarte borgerrettighetsforkjempere var i USAs hovedstad for å se med ene øyne det de aldri hadde trodd de skulle få se; innsettelsen av USAs første afroamerikanske president.

Tidligere utenriksminister Colin Powell kaller dagen «en fantastisk dag for alle amerikanere».

- Jeg er ikke redd for å si, forresten, jeg er stolt over å kunne si at jeg brast i tårer, som alle andre, sier Powell til ABC News.

- Dette er en dag for feiring av det amerikanske demokratiet og en feiring av en ny start, sier han.

Les også: Nå er Barack Obama president i USA

FÅR EN KLEM:  Bush ønsket Obama lykke til med en sikkelig klem. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix
FÅR EN KLEM: Bush ønsket Obama lykke til med en sikkelig klem. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer