Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama feat. 2Pac

Changes 2008: Ready to see a black president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10 år etter 2Pacs hitsingel er det tid for endringer. En farget president er innenfor synsvidde i USA.

Come on, come on.

Få hadde hørt om Barack Obama før han i 2004 holdt hovedtalen på Demokratenes landsmøte. 4 år senere skal det godt gjøres å ikke ha hørt om ham.

We can never go nowhere unless we share with each other. We gotta start makin\' changes.

“CHANGE we can believe in” står det på talerstolen og plakatene når Obama entrer scenen. “The time for change has come!” høres det. Etter snart 8 år med George W. Bush i Det hvite hus er det bred enighet om at det må endringer til.

Forandring fryder, status quo er ikke et ønskelig alternativ. Demokrater som republikanere er enig i dette. Politiske kommentatorer i USA sa om valget i Iowa at det var ”en konkurranse mellom i går og i morgen - og i morgen vant”.

Bruken av ordet ”forandring” har tatt av de par siste ukene, og blitt minst like viktig som ”erfaring”. Noen vil si at de andre kandidatene til en viss grad kopierer Obama etter å ha sett at hans budskap blir tatt godt imot.

Selv Hillary Clinton, som har lagt vekt på egen politisk erfaring og som håper at ektemannen Bills taler vil gi henne flere stemmer, legger stadig mer vekt på forandring. ”Ready for changes” står det på plakatene til tilhengerne hennes.

image: Obama feat. 2Pac

I de republikanske presidentkandidatenes taler benyttes ordet hyppig. Heller ikke de ønsker å assosieres for sterkt med den nåværende administrasjonen.

Take the evil out the people they\'ll be acting right \'cause both black and white is smokin\' crack tonight.

Sammenliknet med presidentkandidater flest er ikke Obama helt A4. Som ungdom skal han ha prøvd både marihuana og kokain. Han har kenyansk far, ble født på Hawaii og vokste opp i Indonesia.

Han legger vekt på at han er aktiv kristen, men dette har blitt forsøkt svertet. Påstander om at han har gått på religiøs madras-skole i Indonesia og at han vil avlegge ed på Koranen i stedet for Bibelen har sirkulert.

Etternavnet Obama klinger for mange ikke særlig bra, og mellomnavnet Hussein har han sluttet å oppgi. I tillegg er han fersk for en presidentkandidat - 46 år gammel.

And although it seems heaven sent, we ain\'t ready, to see a black President.

Kan en farget presidentkandidat vinne frem? Svaret synes å være ja. Faktisk kan det være et problem for Obama at han ikke blir sett på som farget nok. Kanskje er han for veltalende og utdannet til å kunne appellere godt nok til dårlig stilte afroamerikanere.

USA har en afroamerikansk kvinne som utenriksminister i Condoleezza Rice. Tiger Woods er landets best betalte idrettsutøver. Oprah Winfrey - TV-dronning og ivrig Obama-supporter - er blant landets mektigste kvinner. Amerikanerne har med andre ord mange fargede forbilder.

De foreløpige valgresultatene tyder på at USA ikke lar spørsmål om rase og kjønn bli dominerende. Obama vant Iowa, en delstat hvor mer enn 95 % av befolkningen er hvit. Mange er spent på hvordan det vil gå i Sør-Carolina, som har en markant andel afroamerikanske innbyggere.

I tillegg fikk han flere kvinnelige stemmer enn Clinton i Iowa, noe som tydelig viser at Clinton ikke har monopol på dem. Mange unge valgte også å stemme på Obama. Nå er det den eldre garden Obama må imponere for å slå Clinton i nominasjonsvalgene.

Sjansene for at det er Obama som til slutt skal tevle mot en republikansk presidentkandidat er absolutt til stede. Den irske bookmakeren Paddy Power har allerede betalt ut til alle de som hadde satt penger på Obama.

We gotta make a change... It\\\'s time for us as a people to start makin\' some changes (…) You see the old way wasn\\\'t working so it\\\'s on us to do what we gotta do.

Obama har blitt kritisert for å komme med mange store ord uten særlig politisk substans. Hva slags forandring ønsker han egentlig?

Han repeterer stadig budskapet om å søke mot konsensus og samling i amerikansk politikk. Den nåværende polariseringen av politikken er uheldig. USA skal ikke være en del røde og en del blå stater, man skal ikke ha ett hvitt USA og ett farget USA. Man skal ha ett forent USA.

Obama ønsker å representere et generasjonsskifte, et alternativ til nåværende elite. Mange har dratt paralleller til John F. Kennedy.

Hans kanskje viktigste politiske sak er å reformere det amerikanske helsesystemet. Til tross for at USA ikke tilbyr alle innbyggere hjelp ved sykdom, bruker landet mer penger på helse pr innbygger enn noe annet land. Statistikken viser at de for eksempel bruker 50 % mer pr. person enn hva vi gjør her i Norge.

Obama har lovt å føre en offensiv klimapolitikk. Han ønsker kraftige kutt og tak på alle karbonutslipp i USA, samtidig som han er positiv til utslippskvoter som skal stimulere til mer klimavennlig politikk.

And still I see no changes can\'t a brother get a little peace. It\'s war on the streets & the war in the Middle East.

Obama har flere ganger uttalt seg mot Irak-krigen, men blir beskyldt for å stadig endre mening. Dette kalles ”flip-flop” og er noe som John Kerry ble kritisert mye for. Til tross for antikrigstaler har Obama de seneste årene stemt for å bevilge om lag 300 milliarder dollar til Irak-krigen. Samtidig ønsker å være presidenten som avslutter Irak-krigen, men hvordan det skal foregå i praksis er ikke helt klart ennå.

Det er et faktum at Obama har liten utenrikspolitisk erfaring. Ikke desto mindre ønsker han å forbedre USAs image. Han ønsker dialog og diskusjon, bl.a. har han tatt til ordet for å ha samtaler med ledere fra Iran, Syria og Nord-Korea.

Hvor omfattende endringer det vil kunne bli er usikkert, men det vil være en mer multilateral versjon av USA enn hva vi ser i dag.

My mama didn\'t raise no fool

Obama fremstår som velreflektert, begavet og interessant. ”Flinkeste gutten i klassen”-bemerkninger har det vært flere av. Han synes å heve seg over rasespørsmålet, og får også mange stemmer fra kvinner.

Det er derimot spørsmålstegn ved om han er tøff nok på å ta beslutninger, og om hans noe manglende erfaring vil slite på ham utover nominasjonskampanjen.

Men dersom han lykkes, vil det støtte opp under den amerikanske drømmen om at alle kan slå seg opp og nå sine mål.

Det er 10 år siden 2Pacs ”Changes” ble gitt ut. Ting kan tyde på at USA nå er klare for en farget president.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media