STAPPFULLT: Innenfor gjerdene på National Mall er det ventet 240 000 mennesker i morgen. Alle disse må ha billett for å komme inn. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
STAPPFULLT: Innenfor gjerdene på National Mall er det ventet 240 000 mennesker i morgen. Alle disse må ha billett for å komme inn. Foto: SVEINUNG U. YSTADVis mer

Obama-festen koster 1,2 milliarder kroner

Sparer ikke på noe tross bunnløs finanskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON DC (Dagbladet.no): Ingenting blir spart på i forberedelsene til den historiske innsettelsen av USAs første afroamerikanske president.

Ifølge innsettelseskomiteen er det brukt ufattelige 1,2 milliarder kroner på begivenheten, i en tid da amerikanerne står midt oppi den verste økonomiske krisen siden depresjonen.

Sikkerheten, festarrangementene og alt utstyret som er midlertidig satt opp i hovedstaden, er med på å drive prislappen opp i eventyrlige summer.

Stille før stormen
Mye er blitt skrevet om det voldsomme sikkerhetsopplegget rundt innsettelsen av Barack Obama og de enorme folkemengdene som er ventet å fylle Washingtons gater.

I går, dagen for dagen, gikk det meste stille og rolig for seg. Trafikken fløt greit og publikum som spaserte rundt Lincoln Memorial og Washington-monumentet, kunne gå nesten helt opp til scena der Obama tas i ed rett før klokka 18.00 norsk tid.

Mens lydteknikere og scenearbeidere la siste hånd på forberedelsene, var det mange av de militære som brukte tiden til sightseeing og fotografering.

Flere enn 23 000 politimenn og militære skal sørge for sikkerheten rundt det som ventes å bli et rekordstort oppmøte av mennesker. Droner og over 5000 overvåkningskameraer skal fange det som skjer. 150 spesialteam med hemmelige agenter skal infiltrere folkemassene og være spesielt på utkikk etter individer eller grupper av menn med ryggsekker i og rundt undergrunnen.

For folk flest
Linda Douglas sier arrangørene har lagt vekt på at Obamas innsettelse skal være en folkefest og tilgjengelig for flest mulige, tross det strenge hensynet til sikkerheten.

- Vi håper arrangementene vil knytte folk sammen, få dem til å føle som om vi er sammen og der igjennom understreke følelsen av at vi drar i samme retning, at vi er sterkere, sier Douglas i innsettelseskomiteen til ABC News.

Søndag samlet mellom 300 000 og 400 000 tilskuere seg rundt Lincoln Memorial og Washington-monumentet for å se den stjernespekkede konserten til ære for Obama.

Konserten ble, slik innsvergelsen vil bli, direkteoverført på storskjermer for alle de som ikke kom seg innenfor det avsperrede området.

Største toalettet
5000 doer er satt opp i Washingtons gater og skal sørge for at de forventede to millioner frammøtte skal få gjort sitt fornødne.

- Dette blir det største, midlertidige toalettet i USAs historie, sier Conrad Harrell, stolt toalettleverandør til Obamas innsettelse.

Det er også satt opp en rekke førstehjelpstelt, ikke minst med tanke på de mange gamle som har funnet veien til hovedstaden.

Skal kjøre beistet
Det er store forventninger til Obamas innsettelsestale.

Etter programmet skal den holdes rundt klokka 12.00 og vare i cirka 20. minutter. Etterpå skal han eskortere president George W. Bush ut, før han senere på ettermiddagen skal kjøre i den spesialbygde limousinen, kalt Beistet, for å bli hyllet av opp mot en million frammøtte langs Pennsylvania Avenue.

Deretter skal USAs nye president og førstedame følge paraden som følger på Pennsylvania Avenue.

Utover kvelden arrangeres det offisielle innsettelsesball rundt omkring i Washington.

Dagbladet.no er på plass i Washington og vil følge begivenhetene utover dagen og kvelden.

5000 DOER: De trodde de hadde funnet orkesterplass foran Lincoln Memorial. Minutter etterpå kom politiet og jaget dem ned. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
5000 DOER: De trodde de hadde funnet orkesterplass foran Lincoln Memorial. Minutter etterpå kom politiet og jaget dem ned. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer
SIGHTSEEING: De militære som skal vokte hovedstaden brukte dagen til å være turister. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
SIGHTSEEING: De militære som skal vokte hovedstaden brukte dagen til å være turister. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer
SIKKERHETSOPPBUD: Slik så det ut under kjendiskonserten søndag. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
SIKKERHETSOPPBUD: Slik så det ut under kjendiskonserten søndag. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer
DAGEN DERPÅ: Her rigges scena foran Lincoln Memorial ned. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
DAGEN DERPÅ: Her rigges scena foran Lincoln Memorial ned. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer