SJALU: Paula Broadwell blir nå framstilt som en kvinne som fra starten av var en hodestups beundrer  av General David Petraeus, og ingen seriøs biograf. FBI-etterforskningen startet da hun sendte det som betegnes som truende eposter til en annen kvinne. Foto: ISAF / REUTERS / NTB SCANPIX
SJALU: Paula Broadwell blir nå framstilt som en kvinne som fra starten av var en hodestups beundrer av General David Petraeus, og ingen seriøs biograf. FBI-etterforskningen startet da hun sendte det som betegnes som truende eposter til en annen kvinne. Foto: ISAF / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Obama fikk vite om elskerinna dagen etter presidentvalget

Tilfeldig, hevder FBI-etterforskerne om timingen av Petraeus-avsløringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det kjent at FBI-etterforskere helt siden i sommer har kjent til spesielle forhold rundt Paula Broadwell (40), elskerinnen som felte CIA-direktør David Petraeus (60).

Etterretningstoppen gikk av på fredag, samtidig som den amerikanske offentligheten ble tatt på senga av Petraeus' hemmelige forhold til kvinnen. Hun hadde levd tett på CIA-sjefen mens hun skrev biografien hans.

NBC News melder i dag at etterforskningen utført av det føderale politiet startet som en mistanke om «cyber-trakassering» mot Jill Kelley, en ansatt ved en flybase i Florida som beskrives som en familievenn av Petraeus.

Avhørt nylig Kelley er kvinnen som skal ha mottatt det hun oppfattet som truende, muligens sjalu, eposter fra en ukjent person. Kelly fortalte en venn i FBI om epostene, og ballen begynte å rulle.

Da FBI-agentene fant fram til Broadwell og saumfarte epostkontoen hennes,  kom de over eposter fra Petraeus. Innholdet var så personlig at etterforskerne først trodde de måtte komme fra noen som hadde hacket CIA-sjefens konto, skriver Washington Post i kveld.

Etterhvert fikk også Petraeus kjennskap til de ubehagelige epostene rettet mot Kelly, ved at hun nevnte de for ham og koblet Broadwell til dem.

Da skal CIA-sjefen ha bedt Broadwell slutte med trakasseringen, ifølge Washington Post.

Avhørt igjen I slutten av oktober, flere måneder etter starten av etterforskningen, skal det ennå ikke ha vært aktuelt å varsle toppene i Det hvite hus, fordi FBI  var usikre på hva de hadde avdekket.

Broadwell ble avhørt for andre gang for drøyt to uker siden, omtrent samtidig som også CIA-sjefen selv måtte tåle å bli innkalt til avhør av FBI-agentene. Både han og biografen erkjente utroskapsforholdet i politiavhørene.

Forholdet tok slutt for omlag fire måneder siden, omtrent samtidig som FBI-etterforskningen var i gang for alvor.

Først 2. november, fire dager før presidentvalget, ble etterforskningen formelt avsluttet, etter at FBI i kjølvannet av de siste avhørene hadde slått fast at det ikke var begått noe straffbart forhold i epost-saken.

På selve valgdagen, tirsdag i forrige uke, ble Petraeus' sjef, den nasjonale etterretningssjefen James Clapper, informert om skandalen.

7. november, dagen etter valget, ble Obama informert om skandalen, før avgangen var et faktum et drøyt døgn seinere.

- Rimer ikke Om CIA-sjefens pikante avgang hadde kommet midt i valgkampinnspurten, ville det  tatt oppmerksomhet fra begge kandidatene og kunne ha bidratt til å dreie fokuset mot Obamas lederskap over etterretningstjenestene.

Flere kongresspolitikerene antyder også at Petraeus' avgang kan ha blitt timet i forkant av en forestående kongresshøring, der han ville bli grillet om CIAs håndteringen av ambassadeangrepet i Benghazi. Spørsmålene rundt ambassadesikkerheten var et tilbakevendende angrepspunkt mot Obama i Mitt Romneys valgkamp.

- Det rimer rett og slett ikke. At FBI etterforsker eposter som leder til CIA-sjefen og bruker fire måneder på å finne ut at CIA-sjefen var involvert, sier den republikanske kongressrepresentanten Peter King, som er leder for komiteen for innenlands sikkerhet i Representantenes hus, til Washington Post.

- TRUET: Jill Kelley, som har en ubetalt stilling ved MacDill Air Force Base i Florida,  er kvinnen som mottok epostene fra Broadwell. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB SCANPIX
- TRUET: Jill Kelley, som har en ubetalt stilling ved MacDill Air Force Base i Florida, er kvinnen som mottok epostene fra Broadwell. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Han har kolleger på tvers av partilinja med seg i en mulig granskning av FBIs framtreden.

- Jeg tror vi blir nødt til å se på tidslinja og analysere hva som har skjedd her, sier King.

- Mystisk Også en av Petraeus' forgjengere, Michael Hayden, reagerer på tidspunktet for skandalen.

- Timingen er mystisk. Det virker som FBI har balansert politiarbeidet opp mot personvernet til enkelte av de involverte, sier Hayden, som ble insatt som CIA-direktør under George W. Bush,  til Fox News.

Kilder i FBI og Justisdepartementet bedyrer imidlertid at avslutningen på etterforskningen ikke var styrt av politiske hensyn.

- Dette hadde ingenting med valget å gjøre, sier en anonym tjenestemann til NBC News om timingen.

- Ikke ekte lekkasje Forholdet mellom Petraeus, som har vært gift med kona Holly i 38 år, og Broadwell - som også er gift - er ikke straffbart, men regnes som en sikkerhetsrisiko blant annet fordi affæren eksponerte CIA-toppen for utpressing og trusler. Det skal også være mistanke om at elskerinnen fikk tilgang til gradert informasjon på grunn av forholdet.

Søndag skrev den amerikanske nettavisen Daily Beast at Broadwell kan ha lekket statshemmeligheter da hun holdt et foredrag på Universitetet i Denver.

CIA har på sin side nektet for at informasjonen i foredraget, om at Benghazi-angrepet kan ha vært foranlediget av at CIA hadde tatt geriljasoldater til fange, var riktig.

GODE GAMLE DAGER: Obama, her sammen med Petraeus i 2010,  fikk ikke vite om utroskapsdramaet før på onsdag i forrige uke. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB SCANPIX
GODE GAMLE DAGER: Obama, her sammen med Petraeus i 2010, fikk ikke vite om utroskapsdramaet før på onsdag i forrige uke. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB SCANPIX Vis mer