«Obama for president»

Se reklamen som ødelegger helgas tv-kos for Clinton-leiren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne helga går for første gang en reklame på lufta som kobler den demokratiske Illinois-senatoren Barack Obama (45) direkte til presidentvalgkampen i 2008. En «uavhengig» gruppe som kaller seg «Draft Obama For President» står bak kjøpet av reklameplass i New Hampshire, der de første primærvalgene i det demokratiske partiet finner sted om litt over et år.

Reklamen er også den aller første i 2008-valgkampen.

Spiller på tale-suksess

Hele lydsporet på den ett minutt lange videoen består av utdrag fra den etter hvert berømte talen Obama holdt på det demokratiske landsmøtet i 2004, da partikollega John Kerry kjempet mot Bush. Reklamen starter med å konstatere at «Vi kan erstatte frykt...», koblet med et bilde av George W. Bush, før resten av filmsnutten fokuserer på Obamas håp og tro om et bedre USA på ulike områder.

Den to år gamle flammende talen, som mante til samarbeid mellom politikere samtidig som den kritiserte blant annet Bush\' håndtering av fangene i «Krigen mot terror», gjorde den unge, svarte senatoren berømt for alvor i USA.

Obama har ennå ikke gått lenger enn å si at han vurderer å stille som presidentkandidat, men signalene om at det vil skje begynner nå å bli svært mange.

Amerikanske media har forlengst startet meningsmålinger av støtten til de potensielle kandidatene i de to partiene. Der ligger Obama foreløpig bak storfavoritten Hillary Clinton, men på en fersk måling går han kraftig fram, til 21 prosent støtte mot Clintons 27.

Obama-feber

USAS FØRSTE SVARTE PRESIDENT? Obama-feberen herjer i USA, men kan den være nok for den veltalende senatoren til å slå Hillary Clinton i demokratens primærvalg? Foto: SCANPIX/AP
USAS FØRSTE SVARTE PRESIDENT? Obama-feberen herjer i USA, men kan den være nok for den veltalende senatoren til å slå Hillary Clinton i demokratens primærvalg? Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Hver eneste offentlige opptreden av Obama får nå enorm medieoppmerksomhet og overskrifter som «The Obama Hurricane Strikes», «Obama-mania», «Obama Fever» og «Here Comes Obama». Senatoren har også fått fart på pengeinnsamlingen, og analytikerne mener han kan skaffe seg mye støtte i grasrota i det demokratiske partiet.

Demokratene er også skeptiske til hvordan Hillary Clinton, til tross for sin store popularitet, vil gjøre det i et nasjonalt valg. De siste meningsmålingene sår kraftig tvil om Hillary kunne vunnet mot en sterk republikans kandidat, vel å merke hvis valget hadde vært i dag.

Obama mangler heller ikke humor. De ekstremt utstrakte spekulasjonene om han vil stille eller ikke resulterte i at senatoren laget denne «spesielle kunngjøringen», der han helt til slutt avslører sin egentlige kunngjøring:

Hillary vs. Giulani?

Samtidig begynner både republikanske og demokratiske Obama-kritikere å rasle med sablene ved å dra fram 45-åringens forholdsvis korte politiske liv og utenrikspolitiske erfaring som hans store svakheter.

I den republikanske leiren ser også to toppkandidater ut til å ha befestet seg. 11. september-helten Rudolph Giuliani, «Hele USAs borgermester» etter håndteringen av New York etter terrorangrepene, kniver på meningsmålingene med den moderate senatoren John McCain. Men McCain antas å ha et fortrinn når konservative velgere «oppdager» Giulianis forholdsvis liberale ståsteder i flere spørsmål.

«Obama for president»