Obama fordømmer atomprøvesprengning - varsler nye sanksjoner

- Vi aksepterer ikke, og vil aldri akseptere, Nord-Korea som en atommakt. 

BekrefteT: Her blir det bekreftet at Nord- Korea utførte ny atomprøvesprengning. Eksplosjonen ble først registrert som et jordskjelv med en styrke på 5,3. Video: NTB ReutersVis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag morgen kom meldingen om at Nord-Korea har gjennomført prøvesprenging av atomvåpen - angivelig med stor suksess.

Prøvesprengningen skal ha forårsaket skjelvinger i jordskorpa tilsvarende et jordskjelv med 5,3 i styrke på Richters skala.

Det skaper også skjelvinger i det politiske landskapet, og nører opp under frykten om at Nord-Korea har kommet et skritt lenger i utviklingen av ballistiske missiler med atomstridshoder som kan nå USA.

Fordømmes

Fredag ettermiddag rykket president Barack Obama ut og fordømte hendelsen.

- Dagens atomprøvesprening gjør det klart at Nord-Korea ikke bryr seg om internasjonale normer eller standarder, og viser at de ikke har noen interesse i å være et ansvarsfullt medlem av det internasjonale samfunnet, sier presidenten i en uttalelse fra Det Hvite Hus.

I uttalelsen understreker han at USA aldri vil akseptere Nord-Korea som en atommakt.

Obama sier i uttalelsen at han har diskutert saken med presidenten i Japan og presidenten i Sør-Korea - og at de vil innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea.

TAR AVSTAND: USAs president Barack Obama kritiserer Nord-Koreas atomprøvesprening. FOTO: AP / NTB Scanpix. 
TAR AVSTAND: USAs president Barack Obama kritiserer Nord-Koreas atomprøvesprening. FOTO: AP / NTB Scanpix.  Vis mer

- Vi er blitt enige om å samarbeide med FNs sikkerhetsråd, våre andre samarbeidspartnere og det internasjonale samfunnet for å implementere eksistere tiltak innført i tidligere vedtak og å ta ytterligere betydelige skritt, inkludert nye sanksjoner, for å demonstrere for Nord-Korea at handlingene deres får konsekvenser, sier Obama i uttalelsen.

Andre i år

Atomprøvespreningen er den femte fra Nord-Korea totalt og den andre i år.

Bomben som gikk av, skal ifølge sørkoreanske beregninger ha hatt en sprengkraft tilsvarende 10 tonn av sprengstoffet TNT, skriver Politiken.

Bomben skal være den største fra Nord-Korea noensinne.

Da nyheten ble kjent fredag morgen, var nabolandene raskt ute med å fordømme handlingen.

Sør-Koreas president Park Geun-hye kaller framstøtet i nord for «selvdestruktivt» og beskriver det som en alvorlig utfordring for verdenssamfunnet.

- Med atomprøvesprengningen vil Kim Jong-uns regime kun oppnå flere sanksjoner og isolasjon, og en slik provokasjon vil bare føre landet lenger ned langs veien mot selvødeleggelse, sa hun.

Har akselerert

De siste to årene har Nord-Korea akselerert testingen av atomvåpen - noe som skaper bekymring.

Noen eksperter mener Nord-Korea nå er i full stand til å angripe naboland.

- Det er sannsynlig nå at Nord-Korea kan sette et atomstridshode på et kort- eller mellomdistanse-missil som kan nå Sør-Korea, Japan, og amerikanske militære installasjoenr i regionen, sier direktør Kelsey Davenport ved Arms Control Association til the Guardian.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer