Obama foreslår oljeavgift på 10 dollar per fat

President Barack Obama vil foreslå en oljeavgift på 10 dollar for å finansiere en omfattende satsing på grønne transportmidler. En republikansk toppolitiker kaller ideen for «absurd».

VIL HA AVGIFT: USAs president, Barack Obama, foreslår oljeavgift. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN
VIL HA AVGIFT: USAs president, Barack Obama, foreslår oljeavgift. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forslaget vil være en del av neste års statsbudsjett, som legges fram for Kongressen i neste uke, ifølge nyhetsmagasinet Politico.

Avgiften vil bli pålagt oljeselskapene og skal etter planen fases inn over fem år. Pengene skal blant annet brukes til en storstilt satsing på høyhastighetstog og førerløse elbiler, ifølge forslaget.

- Absurd Det er liten tvil om at den republikansk-kontrollerte Kongressen vil stemme forslaget ned. Den republikanske innpiskeren Steve Scalise sa torsdag at forslaget er «en absurd idé», samtidig som han lovet at Representantenes hus vil «drepe» det.

- Fra Obama-administrasjonens første dag har han ført en åpen krig mot amerikansk energi, sier Scalise, som regnes som Republikanernes tredje viktigste politiker.

Grønn transport I et intervju med Politico sier Obama at oljeavgiften skal finansiere en plan for et «rent transportsystem i det 21. århundret».

I løpet av de neste ti årene ønsker han å investere 300 milliarder dollar i en rekke klimavennlige transportmidler slik at CO2-utslippene og annen forurensing reduseres, opplyser Obamas rådgivere til magasinet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer