Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama foreslår oljeavgift på 10 dollar per fat

President Barack Obama vil foreslå en oljeavgift på 10 dollar for å finansiere en omfattende satsing på grønne transportmidler. En republikansk toppolitiker kaller ideen for «absurd».

VIL HA AVGIFT: USAs president, Barack Obama, foreslår oljeavgift. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN
VIL HA AVGIFT: USAs president, Barack Obama, foreslår oljeavgift. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget vil være en del av neste års statsbudsjett, som legges fram for Kongressen i neste uke, ifølge nyhetsmagasinet Politico.

Avgiften vil bli pålagt oljeselskapene og skal etter planen fases inn over fem år. Pengene skal blant annet brukes til en storstilt satsing på høyhastighetstog og førerløse elbiler, ifølge forslaget.

- Absurd Det er liten tvil om at den republikansk-kontrollerte Kongressen vil stemme forslaget ned. Den republikanske innpiskeren Steve Scalise sa torsdag at forslaget er «en absurd idé», samtidig som han lovet at Representantenes hus vil «drepe» det.

- Fra Obama-administrasjonens første dag har han ført en åpen krig mot amerikansk energi, sier Scalise, som regnes som Republikanernes tredje viktigste politiker.

Grønn transport I et intervju med Politico sier Obama at oljeavgiften skal finansiere en plan for et «rent transportsystem i det 21. århundret».

I løpet av de neste ti årene ønsker han å investere 300 milliarder dollar i en rekke klimavennlige transportmidler slik at CO2-utslippene og annen forurensing reduseres, opplyser Obamas rådgivere til magasinet.

Kinkig for Clinton Ettersom det regnes som helt usannsynlig at Kongressen vil vedta forslaget, betegnes utspillet først og fremst som et forsøk på å dra i gang en diskusjon om framtidens transportsystem.

Men ved å foreslå et tiltak som med stor sikkerhet vil føre til høyere bensinpriser, skaper han et politisk dilemma for Demokratene og ikke minst Hillary Clinton som kjemper om å bli Demokratens presidentkandidat. Hun har tidligere sagt at hun er imot enhver skatte- og avgiftsøkning for familier som tjener under 250.000 dollar per år.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media