- Obama forstår det bare ikke

Offensiv McCain i jevn debatt der ingen slo knockout.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OXFORD, MISSISSIPPI (Dagbladet.no): Det var en kveld med kontraster. Liberal og demokrat versus konservativ og republikansk. Høy, ung og svart versus lavere, eldre og hvit.

Det eneste Barack Obama og John McCain hadde til felles var mangelen på konkrete forslag, en manglende evne til å svare direkte på spørsmålene og de umiskjennelige utspillene de har forfektet under hele valgkampen.Slik oppsummerer Associated Press\' reporter den første av i alt tre presidentdebatter.

Se hele debatten på CBS.com

- Så sliten og herjet ut

Til forskjell kunne de to kandidatenes rådgivere tilby svært klare svar, da de møtte pressen etter den 90 minutter lange debatten på University of Mississippi.

Robert Gibbs, en av Barack Obamas seniorrådgivere, fortalte journalistene at han mente John McCain så sliten og herjet ut, og mente den 71 år gamle Arizona-senatoren rett og slett hadde en dårlig kveld.

- Det er sånt man sier når man taper på innhold og ikke har noe annet å snakke om, avfeide Steve Schmidt, McCains valgkampstrateg, overfor Dagbladet.no.- Jeg kunne også snakke om hvordan jeg synes Obama tok seg ut, at han smilte overlegent ved flere anledninger, at han var på defensiven og hadde en dårlig kroppsholdning. Men det trenger jeg ikke påpeke for vi vant debatten, sa Schmidt.

Fikk svar

- Obama forstår det bare ikke

Midt imot stod Obamas valgkampsjef, David Plouffe, og forsøkte å overbevise om at det var hans kandidat som hadde gått seirende ut av duellen.

- Hva mener du var det avgjørende øyeblikket i debatten?

- Jeg synes ikke det var ett avgjørende øyeblikk. Jeg synes ikke McCain på noe tidspunkt i debatten kom med et eneste forslag til endring. Han unnlot også å snakke om vanlige mennesker. Obama derimot snakket gjennomgående om vanlige mennesker, da de diskuterte innenrikspolitiske spørsmål, sa Plouffe til Dagbladet.no.

Plouffe mente også at Obama gjorde det bra da debatten dreide over på utenrikspolitikk, McCains politiske hjemmebane. - For de som har vært i tvil om hvordan Obama vil være som øverstkommanderende, tror jeg de fikk svar i kveld.

Nesten uavgjort

Seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier Svein Melby, mener nattens debatt var svært jevn.

Totalt sett er likevel hans vurdering at Obama gjorde det et lite hakk bedre enn McCain, gitt utgangspunktet og forventingene.

- Jeg vil si det var uavgjort på innhold, men Obama vinner på stil, sier Melby til Dagbladet.no.

- Det var stor forskjell på de to. Det virket som Obama hadde et lysere syn på framtiden. Han snakket om å investere i framtiden, om utdanning og å gjenerobre USAs lederrolle internasjonalt. Han så på McCain når han snakket til ham. McCain derimot kikket aldri på Obama. Man kan få et inntrykk av at Obama er en mer åpen og positiv person, tror Melby.

- Mer innblikk og erfaring

Utenriks- og sikkerhetspolitikk har vært områder der meningsmålinger har vist at velgerne har mer tiltro til McCain enn til Obama. Dermed skulle gårsdagens debatt være McCains debatt.

- På visse punkter merker du at McCain har vært med lengre og har mer innblikk og detaljkunnskap, synes Melby, som mener McCain spilte aktivt på erfaringskortet.

- Han gjentok flere ganger «Obama forstår ikke dette. Han skjønner seg ikke på dette», påpeker Melby, og er usikker på om dette egentlig slo heldig ut.

Melby har tidligere uttalt at valgkampen allerede hadde vært over hvis demokratenes presidentkandidat hadde vært en hvit, halvgammel mann. Han mener Obama, som en uttypisk kandidat uten lang erfaring, må overbevise velgerne om at han er en trygg kandidat som er klar for å være president.

- Jeg tror han kom et stykke på vei til å tilfredsstille dette behovet, sier seniorforsker Svein Melby til Dagbladet.no.

Flertallet av Dagbladet.no\'s lesere mente like etter  debatten at McCain gjorde det best. Men utover formiddagen har pendelen snudd i klar favør til Obama.

Krig mot Wall Street

Debatten alle hadde ventet på, ikke minst fordi McCain ønsket å avlyse, kom til å dreie seg mye om økonomi.

Obama sa innledningsvis at den økonomiske krisen USA er inne i «er den endelige dommen over åtte år med feilslått økonomisk politikk ført av George Bush, støttet av McCain.»

Mens Obama fremmet forslag til hvordan USA kan unngå å havne i en liknende situasjon, og på den måten skåne skattebetalerne fra å måtte redde Wall Street-aktører, fokuserte John McCain på det som skjer i Washington i disse dager.

- Jeg føler meg mer optimistisk i kveld. Vi ser for første gang republikanere og demokrater sitte sammen for å finne en løsning, sa McCain.

Se McCain snakke om økonomien på CNN.

Begge kandidatene signaliserte at de kommer til å støtte den økonomiske nødhjelpspakken som er under utarbeidelse.

Krigføring i utlandet

Det gikk drøye 30 minutter før debatten dreide over på det avtalte temaet, utenrikspolitikk.

Her redegjorde McCain og Obama for sine velkjente og ulike oppfatninger av hvilke strategier som vil føre fram både i Irak og Afghanistan, og i forholdet til Iran, Russland og Pakistan.

McCain forsikret under debatten at han ville fortsette å gi støtte til Pakistan, ikke true med å angripe, slik Obama har åpnet for. 

Flere ganger under denne delen av debatten virket McCain langt tøffere i tonen.

- Senator Obama dro ikke til Irak på 900 dager og ba ikke om et eneste møte med general Petraeus (USAs tidligere øverstkommanderende i Irak), sa McCain.

Gjentatte ganger brukte han formuleringer som «han bare skjønner det ikke» og «det er litt naivitet her nå».

McCain kritiserte også sin motkandidat for ikke å ha reist til Afghanistan, samtidig som han mener USAs strategi i det tidligere Taliban-styrte landet er feilslått.

- Vi har fire ganger så mange soldater i Irak som i Afghanistan, påpekte Obama. 

Flere sjanser

Uten en klar vinner etter nattens debatt, har presidentkandidatene fortsatt flere sjanser til å overbevise velgerne.

Neste duell mellom McCain og Obama er på Belmont University i Nashville 7. oktober, og på Hofstra University i Hempsted, New York, den 15.

Men før den tid skal de to visepresidentkandidatene Sarah Palin og Joe Biden barke løs neste torsdag på Washington University i St. Louis.