Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Obama fortjener ikke fredsprisen

To av tre amerikanere mener han ikke fortjener den.

- UFORTJENT: To av tre amerikanere mener Obama ikke fortjener fredsprisen.  Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix
- UFORTJENT: To av tre amerikanere mener Obama ikke fortjener fredsprisen. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Samtidig som president Barack Obama reiser til Oslo for å motta Nobels fredspris, viser en måling at to av tre amerikanere mener han ikke fortjener den.


Mindre enn ett år ut i presidentperioden får president Barack Obama fredsprisen. Presidenten selv sier han ikke er sikker på om han fortjener den. Et solid flertall av amerikanerne er enige.

Bare 26 prosent mener at den amerikanske presidenten fortjener fredsprisen, mens 66 prosent mener at han ikke gjør det, viser en meningsmåling utført av Quinnipiac-universitetet i Connecticut.

- Selv om jeg liker Obama svært godt, så kan jeg ikke skjønne at han har oppnådd nok til å fortjene prisen, sier newyorkeren Ed Staub til Voice of America.


Motstand i eget parti

Også innad sitt eget parti er det stor motstand mot at Obama får fredsprisen. Kun 49 prosent av demokratene er enige i tildelingen.

-8 prosent av republikanerne mener han fortjener prisen. Det er et rimelig lavt tall. Og interessant nok, kun 19 prosent av uavhengige mener han fortjener den, sier Peter Brown, ansvarlig for undersøkelsen.

Barack Obama har siden han tiltrådte vedtatt å doble antallet amerikanske soldater i Afghanistan, og i løpet av de neste månedene vil rundt 100.000 amerikanske soldater være på plass i landet.

At han likevel blir belønnet med Nobels fredspris i Oslo denne uka, har vakt undring verden over.


Tar opp Afghanistan

Dette er Obama selv fullstendig klar over, og han kommer derfor til å ta opp dette i sin takketale under prisutdeling.

- Vi vil ta opp det mange undrer seg over, nemlig at tidspunktet for utdelingen av prisen sammenfaller med kunngjøringen om å sende flere soldater til Afghanistan, opplyste en talsmann for Obama mandag.

Lederen for den amerikanske fredsorganisasjonen Peace Action, Paul Kawika Martin, er blant dem som mener at det er i tidligste laget å gi fredsprisen til Obama.

- Alfred Nobel sa at prisen skulle gå til folk som hadde bidratt til å redusere stående armeer, og her har vi en president som øker de stående armeer, konstaterer Martin.


Nordmenn uenige i utdelingen

Også her i Norge er det svært mange som mener Obama ikke fortjener nobelprisen. Kun 35,9 prosent av nordmennene mener nå at Obama fortjente å få prisen. På tildelingsdagen i oktober var 42,7 positive.

Quinnipiac-undersøkelsen viser samtidig at oppslutningen om krigen i Afghanistan øker. 57 prosent mener nå krigen er nødvendig, opp fra 48 prosent for tre uker siden. I tillegg kommer det fram at rundt seks av ti støtter Obamas beslutning om å sende ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media