NY RUNDE: Mens republikanernes kandidat, Mitt Romney (t.h.), vant første debattrunde så det sang, kom president Barack solid tilbake i runde to. I natt møtes de for tredje og siste gang. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN /Nicholas KAMM
NY RUNDE: Mens republikanernes kandidat, Mitt Romney (t.h.), vant første debattrunde så det sang, kom president Barack solid tilbake i runde to. I natt møtes de for tredje og siste gang. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN /Nicholas KAMMVis mer

- Obama fortsetter å lure det amerikanske folk

Republikanernes forrige presidentkandidat, John McCain, jobber for Mitt Romney. Se nattas presidentdebatt live her klokka 3.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOCA RATON (Dagbladet): Mye står på spill for både Romney og president Barack Obama i den siste av de tre debattene mellom de to. I natt norsk tid skal det handle om utenrikspolitikk når de to går på scenen i Boca Raton i Florida.

Sammen med annen presse traff Dagbladet republikanernes presidentkandidat i forrige runde, John McCain, på Lynn University utenfor debattsalen.

- Romney må og vil få fram sitt syn på USAs rolle og vårt lederskap i verden. Han er ikke innstilt på å dra USA inn i en ny konflikt. Amerikanerne er lei av kriger - lei av Irak, lei av Afghanistan - og ønsker ikke å sette unge menneskers liv i fare. Den beste måten å unngå det på, er å være en sterk nasjon, sier McCain.

- Ansvarsløs politikk Mens Romney selv mangler utenrikspolitisk erfaring, er McCain både en gammel krigshelt fra Vietnamkrigen og en av de mest erfarne utenrikspolitikerne i USA.

- Romney vil være en dramatisk forbedring fra den ansvarsløse utenrikspolitikken til Obama som har ført til at vi har mistet innflytelse og styrke verden rundt. Det siste bråket i Libya, al-Qaida er på vei tilbake over hele Midtøsten. Det er fakta som ikke kan fornektes, sier McCain.

Obama-administrasjonen har vært under hardt angrep fra Romney og republikanerne siden terrorangrepet mot USAs konsulat i Libya 11. september. Republikanerne mener de ikke umiddelbart fortalte sannheten om at det var et målrettet terrorangrep og at sikkerheten sviktet, men i stedet skyldte på en spontan demonstrasjon etter en amatørmessig, amerikansk antiislamvideo.

- Under bussen - Fra det jeg har sett, fortsetter Obama-administrasjonen å lure det amerikanske folk ved ikke å fortelle sannheten. Først kastet de Utenriksdepartementet under bussen. Nå kaster de CIA under bussen. Det flaueste er at mange dager etterpå så skyldte fortsatt presidenten på den hatefulle videoen. Enten var det fullstendig uvitenhet, eller et bevisst forsøk på å lure det amerikanske folk og verden, sier McCain.

Selv gikk han på et solid nederlag mot Obama for fire år siden. Nå mener han mye er annerledes.

- Optimismen blant republikanerne er mye større i dag. Jeg reiser masse rundt hver dag, og ser stor optimisme, sier McCain.

SLAKTER: Republikanernes forrige presidentkandidat, John McCain, er ikke nådig mot Obamas utenrikspolitikk. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
SLAKTER: Republikanernes forrige presidentkandidat, John McCain, er ikke nådig mot Obamas utenrikspolitikk. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer

De siste par ukene har Romney halt kraftig innpå Obama på meningsmålingene, og for øyeblikket er det nærmest er dødt løp.

- Uten troverdighet Mens McCain stilte opp i forkant av debatten for å skryte av Romney, dukket den dekorerte generalen Wesley Clark opp for å forsvare Obamas ære.

- Du har en mann på scenen som har gjort det, bevist det, og gjort det bra. Og du har en annen mann som ikke har noen troverdighet eller erfaring på området. Dette handler ikke om teori, men om praktisk erfaring, sier Clarck.

For de fleste velgerne er ikke utenrikspolitikk den viktigste saken. De er langt mer opptatt av den amerikanske økonomien. Men det er ventet at så mange som 70 millioner amerikanere vil følge debatten i natt. Både Romney og Obama er derfor avhengig av å gjøre det bra i det som kan være en av de aller siste sjansene de har til å nå ut til mange velgere.

FORSVARER: Den pensjonerte generalen Wesley Clark forsvarer Obama. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN
FORSVARER: Den pensjonerte generalen Wesley Clark forsvarer Obama. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN Vis mer